„Semmi máshoz nem hasonlító film” - hirdeti a Swiss Army Man előzetese, és ez most az a ritka eset, amikor nem érzem túlzónak ezt a megállapítást. Paul Dano egy lakatlan szigeten vergődik Robinson Crusoe-ként, és már éppen megválna az életétől, amikor a tenger partra mossa Daniel Radcliffe hulláját. A nyilvánvalóan megzakkant hajótörött minden bajának megoldását látja a holttestben, a trailer csúcspontján meglovagolja az egykori Harry Pottert, és a felfúvódott hulla fingásával hajtja magát előre a tengeren.

A Swiss Army Man-t az idei Sundance fesztiválon mutatták be, és már az előzetesből is pontosan látható, hogy miért menekültek ki sokan a teremből a film vége előtt. A fingás és más, visszatetszést keltő testi funkciók központi szerepet kapnak ebben a túlélőtörténetben. Az undorító felszín alatt azonban egy életigenlő indie-dráma bújik meg, amelyben a főszereplő a lehető legszokatlanabb módon jön rá, hogy van értelme küzdeni. Feltehetően kevéssé fog hasonlítani a Hóbortos hétvégé-hez.

Daniel Radcliffe a Swiss Army Man című filmbenForrás: A24

A mágikus realista stílusban fogant filmet Dan Kwan és Daniel Scheinert rendezte, akik DANIELS néven olyan együtteseknek csináltak korábban ötletes videoklipeket, mint a The Shins, a Passion Pit és a Tenacious D, de ha csak egy klipet akar megnézni tőlük, akkor az legyen ez. A Swiss Army Man-t július 1-jén mutatják be az amerikai mozik, de ne ringassuk magunkat hiú reményekben, ezt a filmet biztosan nem meri egyetlen magyar forgalmazó sem bevállalni. A legtöbb amit remélhetünk, hogy majd ősszel, a miskolci CineFest fesztiválon levetítik.