Meghalt Chus Lampreave

2016.04.04. 18:00

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Chus Lampreave spanyol színésznő, az Almodóvar-filmek állandó szereplője, aki a Torrente-sorozat három részéből is ismerős lehet - írja az El País nevű spanyol napilap. 1958-ban kezdte színészi karrierjét, de a legtöbben a nyolcvanas évek közepén figyeltek fel rá először, amikor Almodóvar Áldott mélységek című filmjében eljátszotta Csatornapatkány nővért, a szabadidejében pornóregények írásával foglalkozó apácát. A spanyol rendezőzsenivel gyümölcsöző munkakapcsolatot alakítottak ki, ezután még hét másik filmben dolgoztak együtt, utoljára a 2009-es Megtört ölelések-ben.

Chus Lampreave a Volver című filmbenForrás: Budapest Film

A Titkom virágai-ban a főhősnő anyját játszotta, szerepelt a Matador-ban, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén-ben, a Mit vétettem, hogy ezt érdemlem?-ben és a Beszélj hozzá-ban is, a 2006-os Volver-ben Penélope Cruz demens nagynénjeként tűnt fel. Ez utóbbi alakításáért díjat is nyert Cannes-ban, amikor a Wong Kar-wai vezette zsűri úgy döntött, hogy a film teljes szereplőgárdáját tünteti ki.

Bármilyen kicsi is volt a szerepe, mindig felejthetetlenné tudta tenni, Almodóvar így mesélt Lampreave különleges tehetségéről: "Amikor felajánlottam neki Csatornapatkány nővér szerepét az Áldott mélységek-ben, Chus egyetlen problémája az volt, hogy túl nagy, túl fontos a szerep, mert úgy érezte, neki jobban fekszenek a kisebb, kevésbé fontos figurák. Ez pont az ellenkezője annak, ahogy az összes színésznő gondolkodni szokott. Chus azon ritka, kivételes és csodálatos színészek egyike, akik nagyon keveset gesztikulálnak. Vagy egyáltalán nem is gesztikulálnak, mert az arcuk kizárólag az igazságot tudja tükrözni."

Chus Lampreave a Torrente 5 - A kezdő tizenegy című filmbenForrás: ADS Service Kft.

Az Almodóvar-alkotásokon kívül még közel nyolcvan filmben és tévésorozatban játszott, köztük a Belle epoque című kosztümös drámában, ami 1994-ben elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A Torrente-sorozat három epizódjában is szerepelt (az elsőben, a másodikban és az ötödikben), Rafi (Javier Cámara) édesanyját alakította.

KAPCSOLÓDÓ CIKK