Kilencvenhárom éves korában elhunyt Erik Bauersfeld színész és rádiójátékok producere, aki Ackbar admirális hangjaként vonult be a filmtörténetbe – értesült az USA Today. A hüllőszerű lény a lázadók egyik vezetője volt az eredeti Star Wars-trilógiában.

Ackbar admirális A Jedi visszatérbenForrás: InterCom

„Ez csapda!” - figyelmeztetett A Jedi visszatér-ben, később mém lett az interneten ebből a sokat idézett mondatból. Egy 2011-es interjúban arról mesélt a színész, hogy meglepte, mekkora karriert futott be a kiáltása. Rajongók írnak neki, ő pedig már arra sem emlékszik, hogyan ejtette ki azt a pár szót.

Erik Bauersfeld 2011-benForrás: SFGate

Arra azért emlékezett Bauersfeld, hogy nem szabták meg neki, hogyan szólaljon meg: „Láttam a lény fejét, és ebből ráéreztem, milyen hangon kellene beszélnie.” A magyar változatban Gruber Hugó szinkronizálta Ackbart.

Jabba asszisztensét, a vörös szemű, a fejéből kinövő vastag csápot sálként viselő Bib Fortunát is ő szólaltatta meg. Az ébredő Erő-ben ismét ő adta Ackbar admirális hangját. Erik Bauersfeldet a kaliforniai Berkeley-ben található otthonában érte a halál, végelgyengülésben hunyt el.