Christopher Nolan egy csapat zöldfülűvel megy csatába

Felkavar a szél
Vágólapra másolva!
Christopher Nolan legújabb nagyszabású vállalkozása több szempontból is kivételes filmnek igérkezik a rendező életművében. A sötét lovag-trilógia és az Eredet rendezőjével bármelyik sztár szívesen dolgozna együtt, ő mégis ismeretlen színészekre bízta a második világháborús drámája főbb szerepeit. A Dunkirk olyan értelemben is váltást jelent Nolan pályáján, hogy ez lesz az első valós történelmi eseményen alapuló filmje. Vannak azért állandó dolgok is: a rendező továbbra is celluloidra forgat, inkább kölcsön vesz egy hadihajót, mint hogy CGI-t kelljen használnia, és azért két régi, bevált színészét csak meghívta a filmbe. Az egyiket Tom Hardynak hívják.
Vágólapra másolva!

Már csak egy hónap van hátra a Dunkirk című második világháborús film forgatásának a kezdetéig, itt az idő, hogy összeszedjünk mindent, amit jelenleg tudni lehet Christopher Nolan legújabb nagyszabású vállalkozásáról. Aki figyelt történelemórán, az már a cím alapján tudhatja, hogy miről fog szólni ez a film.

Christopher Nolan a tribecai filmfesztiválon 2015-ben Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jemal Countess

1940. májusában a szövetséges haderő 330 ezer katonáját menekítették ki Dunkerque-ből, így elkerülték a brit expedíciós hadsereg teljes pusztulását. A németek körbevették a várost, a szövetségesek egy öt kilométeres sávba szorultak vissza, és rendszeres bombázások és légicsapások közepette szervezték meg az evakuációt.

Jack Lowden a Háború és béke című minisorozatban Forrás: BBC

A film egyik érdekessége, hogy a főbb szerepeket ismeretlen színészek játsszák el. Sejtésem szerint az állhat a döntés mögött, hogy így lehet a leghitelesebben ábrázolni a németek által körbekerített szövetséges haderő tapasztalatlan katonáit. Ezeket a fiatal arcokat látva még inkább átélhetővé válik a katonák elkeseredettsége, illetve még inkább kiszámíthatatlanabbá válik, hogy kit sikerül visszavinni Angliába, és ki hal meg a francia tengerparton.

Fionn Whitehead és Jack Lowden lesz a két főszereplő, az előbbi színész eddig összesen egyetlen minisorozatban, a Him-ben játszott, Lowden viszont már túl van az első mozifilmjén. A 25 éves skót színész a ’71 című remek, Belfastban játszódó háborús drámában debütált a nagyvásznon, legutóbb a Háború és béke 2016-os BBC-feldolgozásában bukkant fel. Harry Styles, a One Direction nevű elképesztően sikeres fiúegyüttes legismertebb tagja, illetve A fehér királyné című minisorozatban III. Richárd királyt játszó Aneurin Barnard is ott fog majd rettegni a dunkerque-i lövészárkokban.

Cillian Murphy A tenger szívében londoni bemutatóján, 2015 decemberében Forrás: AFP/Ben Stansall

Christopher Nolan és Cililan Murphy A sötét lovag: Felemelkedés után ismét egyesítik az erejüket. Az ír színész eddig négyszer dolgozott együtt a rendezővel, ő alakította Madárijesztőt a Batman: Kezdődik!-ben, az Eredet-ben pedig az ő agyába másztak be DiCaprióék. A Csillagok között-ből ugyan kimaradt, de a Dunkirk-ben ismét láthatjuk majd – értesült a The Wrap.

Nem Cililan Murphy az egyetlen sztárszínész, aki elvállalt egy mellékszerepet a Dunkirk-ben. Nolan munkamódszerét már szintén ismerő Tom Hardy, Kenneth Branagh és a Kémeh hídja szovjet kémeként Oscar-díjat nyert Mark Rylance is feltűnik majd a filmben. Ha tippelni kellene, azt mondanám, hogy magas rangú katonákat játszanak majd.

Tom Hardy a cannes-i filmfesztiválon 2015-ben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A Dunkirk-et a Suszter, szabó, baka, kém-et, A nő-t és a SPECTRE-t is fényképező Hoyte Van Hoytema rögzíti majd IMAX 65mm-es, illetve 65mm-es filmre, vele a Csillagok között-ben dolgozott először együtt Nolan, miután az addigi állandó operatőre, Wally Pfister elment megrendezni a Transzcendens című rémes Johnny Depp-filmet.

Az Aljas nyolcas-ban Tarantino főleg szobabelsők felvételére használta a nagyszabású történelmi eposzok idején népszerű 65mm-es technikát. A Dunkirk-nél azonban a történelmi események ismeretében szinte garantált, hogy a film jelentős része a szabad ég alatt fog játszódni, és így biztosan nem lesz majd hiány grandiózus csataképekből, tengeren hánykolódó, tűz alá vett hajókat ábrázoló kompozíciókból.

Christopher Nolan a Csillagok között forgatásán Forrás: InterCom

A filmre való forgatás mellett más tekintetben is szembemegy a mai trendekkel Nolan: amikor csak lehet, kerülni fogja a CGI használatát, Dunkerque szomszédságában is forgat majd, igazi csatahajókat vesz kölcsön és alakíttat át a film kedvéért.

A Dunkirk amerikai premierét 2017. július 21-re tűzték ki.