Egy magyar film már biztosan szerepelni fog az idei cannes-i filmfesztiválon: a szervezők most jelentették be, hogy Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban fog versenyezni. Andrasev alkotását a magyar filmkritikusok januárban a legjobb animációs film díjával jutalmazták, és pár napja mi is emlegettük a az idei Cannes-esélyes magyar filmekről szóló összeállításunkban.

Andrasev NadjaForrás: Andrasev Nadja

A kilencperces A nyalintás nesze főszereplője nagy gonddal ápolja különleges növényeit, miközben nap mint nap figyeli őt a szomszédasszony macskája. Perverz játékuk egészen addig fajul, amíg egy nap a macska eltűnik. A következő tavasszal különös vendég érkezik látogatóba...

„Filmemet Bodor Ádám Megbocsátás című novellája inspirálta, melynek elsősorban az abszurditása ragadott meg” - mondta Andrasev Nadja rendező. „Az a helyzet, melyben egy hívatlan látogató a saját nappalijában figyel egy nőt mindennapi tevékenységei közepette, finom szexuális töltetet kapott. A voyeurizmustól áthatott atmoszférában a karakterek magánnyal, vágyakkal, önpusztító fétisekkel való együttélését, küzdelmét figyeljük, észrevétlenül áramolva valóság és képzelet között.”

Bodor Ádám Megbocsátás című novellájának újabb verziója Az utolsó szénégetők című kötetbőlForrás: A nyalintás nesze Facebook

A nyalintás nesze a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült a Filmalap támogatásával, a film producere Fülöp József, vágója Czakó Judit, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája. A cannes-i premiert követően az animációk legfontosabb nemzetközi seregszemléjén, Annecy-ban is a versenyprogramban fog szerepelni.

A nyalintás neszeForrás: Tvp Animation 10 Pro

Az 1978-as születésű Andrasev Nadja tavaly végzett a MOME Anim mesterképzésében, jelenleg a következő filmtervét készíti elő. Andrasev az elmúlt tíz évben számos nagyjátékfilmben dolgozott másodasszisztensként, köztük A nyomozó-ban, a Valami Amerika 2-ben, a Cannes-t is megjárt Friss levegő-ben, illetve a Liza, a rókatündér-ben.

Magyarok a Cinéfondationban
A cannes-i filmfesztivál szervezői által 1998-ban alapított Cinéfondationban 2004-ben bemutatták Mundruczó Kornél Kis Apokrif No.2 című filmjét, Kocsis Ágnes 2006-ban A vírus című alkotásával elnyerte a harmadik díjat, 2010-ben Szimler Bálint Itt vagyok című filmje került a mezőnybe, majd legutóbb 2014-ben Kárpáti György Mór szerepelt Provincia című alkotásával. A nyalintás nesze az első magyar animációs film a Cinéfondation-ban.

Az idei cannes-i rövidfilmes versenyprogram és a Cinéfondation válogatásának teljes listáját itt tudja megnézni. A cannes-i filmfesztivál május 11-én kezdődik, az Origo Filmklub újságírói élőben tudósítanak a helyszínről.

Forrás: Filmunió