Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Rengeteg alkalommal megtapasztalhattuk már, hogy a hüvös, arisztokratikus szépségű Gwyneth Paltrow-nak elég egy széles mosoly, és máris kivirul. A Szerelmes Shakespeare-ben ő inspirálta arra az írót, hogy megalkossa az egyik leghíresebb művét, pár évvel később pedig maga Paltrow játszott el egy szerelmében nagyot csalódó írót. Legutóbb Joaquin Phoenixet zsongatta be azzal egy filmben, hogy az ablakban állva megmutatta neki az egyik mellét.

#79 - Gwyneth Paltrow (Mrs. Parker és az ördögi kör, Szerelmes Shakespeare, Sylvia, Két szerető)

Az arisztokratikus megjelenésű Gwyneth Paltrow a legkülönbözőbb műfajú és hangulatú filmekben szerepelt karrierje eddigi bő húsz évében, így talán nem túl nagy merészség kijelenteni, hogy mindenkinek van kedvenc filmje tőle. Engem a Tenenbaum, a háziátok láncdohányos, bonyolult lelkű és állandóan szomorkás drámaírójaként nyűgözött le a leginkább, és hiába láttam már vagy ötször a Hetedik-et, még mindig megdöbbennek és végtelenül elszomorodok az ártatlanságot megtestesítő karaktere halálakor.

Gwyneth Paltrow a Tenenbaum, a háziátok című filmbenForrás: InterCom

 A legtöbb embernek most már Vasember virgonc és éles elméjű asszisztenseként, Pepper Pottsként ugrik be Paltrow, de nem szabad elfelejteni, hogy még a pályája elején Oscar-díjat kapott a Szerelmes Shakespeare női főszerepéért. Egy gazdag kereskedő lányát alakította, akinek a drámaíróval folytatott titkolt viszonya – a film szerint legalábbis – inspirálta a Rómeó és Júliá-t.

Paltrow és Joseph Fiennes vidám, máskor érzéki hempergéseit látva rajtam kívül még sokakban felmerülhet az a gondolat, hogy ennek a csoda szép nőnek szívesen írnánk színművet, ha azzal boldogabbá tehetjük. És még azt se bánnám, ha nem lenne belőle akkora világsiker, mint Shakespeare darabjaiból.

Spielberg Hook című kicsavart Pán Péter-adaptációjában tűnt fel először a mozivásznon tizenkilenc évesen, aztán egyre komolyabb mellékszerepekkel vetette észre magát. Ebből az időszakból az akkor még házaspár Meg Ryan és Dennis Quaid főszereplésével készült Hús és vér című neonoir a kötelező darab, amiben Paltrow hipnotikus és kiszámíthatatlan a főhős gazember apjának (James Caan) nálánál legalább négy évtizeddel fiatalabb barátnőjeként.

James Caan és Gwyneth Paltrow a Hús és vér című filmbenForrás: InterCom

A 1994-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában bemutatkozó Mrs. Parker és az ördögi kör-nek Jennifer Jason Leigh volt a főszereplője, az éles nyelvű írónőt, Dorothy Parkert formálta meg, ám Paltrow-nak is jutott egy emlékezetes epizódszerep.

A beágyazott videóban sokáig Leigh és Matthew Broderick szerelmi idilljét láthatjuk, ami aztán tragikus hirtelenséggel foszlik szét Paltrow pucér feltűnésével. Gondosan megválogatott szavaival még meg is forgatja a kést a ledöbbent írónőben.

Az 1999-ben neki ítélt Oscar után Paltrow-nak is becsúszott pár gyenge minőségű film. A The Guardiannak 2006-ban adott interjújában megnyerő őszinteséggel nyilatkozott arról, hogy két kategóriába sorolja a filmjeit: amiket a pénz miatt vállalt el, illetve amikben valóban hitt. Az első kategóriába tartozik például A nagyon nagy ő című vígjáték, a Tenenbaum, a háziátok című Wes Anderson-filmet vagy Sylvia Plath-ról, a híres amerikai írónőről szóló Sylviá-t viszont már szerelemből vállalta el.

Ő játszotta a tragikus sorsú címszereplőt, aki harmincévesen öngyilkos lett, és akinek Az üvegbura című regénye a huszadik századi amerikai irodalom egyik alapműve. A filmben az akkor még szinte teljesen ismeretlen Daniel Craig alakítja írótársát és szerelmét, Ted Hughest. A kanapén szerelmeskednek, aztán a férfi egy mondattal jól összetöri a szívét. Paltrow Sylvia Plath megformálását tartja a legjobb munkájának.

Joaquin Phoenix alakítja a Két szerető depressziós, az öngyilkossággal már többször is próbálkozó főszereplőjét, aki – mint ahogy azt a film címe is előrevetíti – két nő között hánykolódik. Vinessa Shaw testesíti meg a biztos, kiegyensúlyozott jövőt számára, míg Gwyneth Paltrow önpusztításra hajlamos karakterének a felbukkanásával a szenvedély érkezik meg a főszereplő életébe. Nagykabátban, a lakóház tetején szexelnek először egymással, majd az ablakban állva mutatja meg Paltrow a mellét a zaklatott Phoenixnek.

A Vasember-trilógia és a Bosszúállók karrierjének legnagyobb pénzügyi sikerei voltak, és remek párost alkotnak Robert Downey Jr.-ral, de Pepper Potts megformálása mellett elmaradtak az összetettebb személyiséget megjelenítő, drámai szereplések tőle. A Két szerető óta a képregényfilmes kirándulásokat leszámítva csupán négy nagyjátékfilmben tűnt fel, és az utolsó pont a rémes Mortdecai volt.  

Mindkét tábor örülhet most: egy szuperhősfilmben és egy érdekfeszítőnek tűnő drámában is feltűnik hamarosan. Az Amerika Kapitány: Polgárháború-ban előbb megint eljátssza Pepper Pottsot, aztán a 33 días-ban Pablo Picasso múzsáját és szeretőjét alakítja a Guernica megfestésének idején. A filmbéli partnere Antonio Banderas lesz.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates