Az idén 23. alkalommal megrendezett budapesti Titanic Filmfesztiválon kilenc, a világ különböző tájairól érkezett film versenyzett a Hullámtörők díjért. A nyertest a péntek esti, filmvetítéssel követett gálaeseményen hirdették ki az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a díjat a Démonok című kanadai film kapta. A zsűri tagjai Hrönn Marinósdóttir, a reykjavíki filmfesztivál igazgatója, valamint Reisz Gábor és Ujj Mészáros Károly filmrendezők voltak.

Az alkotás „a tartalom és a forma különleges egységét teremtette meg nagyon fegyelmezett, kifinomult és leegyszerűsített stílusban, finoman ábrázolva fiatal és túlérzékeny hősének fejlődéstörténetét, aki szembesülni kénytelen a felnőttek érthetetlen és frusztrált világával” – indokolta döntését a zsűri. A Démonok egy élénk képzelőerővel megáldott kisfiúról szól, akinek a képzeletében létező démonok egyre inkább az őt körülvevő zavaros világot kezdik tükrözni.

Képkocka a Démonok című filmbőlForrás: Titanic

A kanadai rendező, Philippe Lesage videóüzenetben köszönte meg az elismerést: Buenos Airesből jelentkezett be, ahol épp egy filmfesztiválon vesz részt. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet ott a díjátadón az Urániában, valamint reményét is, hogy egyik következő filmjével eljut majd Budapestre. A Démonok-at háromszot vetítették a Titanicon, hazai mozibemutatójával kapcsolatban egyelőre nem érkezett hír.

Egy kocka az Evolúció című filmbőlForrás: Wild Bunch

A zsűri különdíjban részesítette Lucile Hadžihalilović francia rendező Evolúció című behatárolhatatlan műfajú agyrúgását, amely a zsűri értékelése szerint „fájóan súlyos és időszerű mondanivalóját nagyon erős dramaturgiával és gyönyörűen fényképezett, kíméletlenül hatásos képekkel mesélte el”. Az Evolúció-nak két vetítése volt a Titanicon, magyarországi bemutatója sajnos nem tervezett.