Kulka János díjat kapott Amerikában

2016.04.16. 19:26

Öt díjat kapott a kaliforniai Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválon a Félvilág. Szász Attila filmjének ítélték a legjobb film és a legjobb rendezés díját, Köbli Norbert a legjobb forgatókönyvíró, Nagy András a legjobb operatőr, Kulka János pedig a legjobb férfiszínész díját kapta.

Kulka János Gryllus Dorka a Félvilág című filmbenForrás: Szupermodern

A péntek éjjel véget ért filmfesztiválon 34 ország 64 alkotása versenyzett, melyek közül 15 volt nagyjátékfilm. A tizenötödik alkalommal megrendezett fesztivál történetében először fordult elő, hogy egy film öt díjat kapott, magyar film pedig még soha nem nyerte meg a fődíjat.

Szász Attila a harmadik magyar filmes, akit a legjobb rendező díjával tüntettek ki, korábban Szabó István és Kamondi Zoltán kapta meg ezt az elismerést. Szász Attilának ez nem az első győzelme ezen a fesztiválon, tavaly A berni követ című filmjével a legjobb nem amerikai elsőfilmesnek járó Federico Fellini-díjat nyerte el.

Nagy András szintén másodjára kapott ezen a fesztiválon operatőri díjat, először a Bibliothėque Pascal című Hajdu Szabolcs-film fényképezéséért díjazták. Kulka János az első magyar színész, aki Tiburonban díjat kapott.

A 2. Magyar Filmhéten négy Magyar Filmdíjjal elismert Félvilág díjainak száma ezzel kilencre emelkedett. A film tavaly szeptemberben az A kategóriás Montreal World Filmfesztiválon kezdte nemzetközi fesztiválkörútját, amelynek Tiburon a hetedik állomása volt. A Félvilág legközelebb Nashville-ben és Dallasban lesz látható.

Gryllus Dorka, Döbrösi Laura, Kulka János és Kovács Patrícia a Félvilág budapesti díszbemutatójánForrás: A Company Hungary

A magyar közönség tavaly december végén láthatta először a Félvilág-ot a tévében, február óta pedig már a mozikban is megtekinthető. A Félvilág alkotói és a film nemzetközi fesztiválkörútját szervező MTVA munkatársai gratulálnak Kulka Jánosnak, és mielőbbi gyógyulást kívánnak neki.

Döbrösi Laura és Kovács Patrícia a FélvilágbanForrás: Szupermodern
Hitvány bestia ez a nő, de meg kell veszni érte
A Félvilág eredetileg tévéfilmnek készült, de két és fél hónappal a tévépremier után beköltözött a mozikba. Teljes joggal: most került az őt megillető helyre. A Mágnás Elza-gyilkosságot feldolgozó, szövevényes, pattanásig feszült alkotás mesteri elegye a melodrámának, a lélektani thrillernek és a kosztümös mulatságnak, nem utolsósorban pedig szórakoztató, impozáns közönségfilm, legalább két világszínvonalú alakítással. Olvassa el kritikánkat!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK