Egy hagyományos, beszélő fejes dokumentumfilmről van szó, a De Palma előzetese mégis izgalmasabb és vérpezsdítőbb élmény, mint az általam eddig látott trailerek kilencven százaléka. A titok, hogy találtak egy legendás filmrendezőt, akinél minden mondatnak súlya van, illetve Brian De Palma bivalyerős életművét felhasználva még egy szenzációs montázst is raktak a kedvcsináló végére.

Jobban belegondolva, bármilyen előzetest jobbá lehet tenni azzal, ha a Carrie-ből, a Gyilkosságra öltözvé-ből, A sebhelyesarcú-ból vagy az Aki legyőzte Al Caponét-ból vágunk bele részleteket.

Kevin Costner és Brian De Palma az Aki legyőzte Al caponét forgatásánForrás: AFP

Brian De Palma a többi új-hollywoodi arccal, Scorsésével, Coppolával, Spielberggel és Lucassal együtt vágott neki az amerikai filmipar megreformálásának, és közel fél évszázad távlatából biztosan ki lehet jelenteni, hogy sikerült nekik. Egyáltalán nem tűnik nagyképűségnek De Palma szájából, hogy amit a generációja véghez vitt, azt nem lehet megismételni.

A tintahal és bálna és az Onozó Róbert kollégám kritikájának ihletésére A 40 az új 20-nak elkeresztelt While We're Young rendezője, Noah Baumbach, illetve kollégája, Jake Paltrow (Gwyneth öccse) nem bonyolította túl a dolgot: leültették egy székre De Palmát, és harminc órányi beszélgetést rögzítettek vele.

Rachel McAdams, Brian de Palma és Noomi Rapace a Gyilkos vágyak forgatásánForrás: ADS Service

Hitchcock talán legtehetségesebb követője a korhatárbizottsággal való állandó harcát és a kritikához való viszonyát is érinti az előzetesben. A filmről olvasható recenziókból kiderül, hogy De Palma Baumbachék kamerája előtt nagyon belemelegedett a mesélésbe, és elképesztő történetekkel nyűgözte le őket.

A közös munkáinkra való tekintettel a De Palma tökéletes double feature-t alkothatna az Oscar-díjas magyar operatőrről szóló Close Encounters with Zsigmond Vilmos című doksival. Öngyilkos vállalkozásnak tűnik, de mi biztosan beülnénk, ha ezt a két filmet levetítené egymás után az egyik magyarországi mozi.

A De Palmá-t június 10-én mutatják be Amerikában, a filmhez kiadott plakát méltó lett a rendező erőszakba és erotikába alámerülő életművéhez. Aki nem ismeri fel a redőny rései közé helyezett összes utalást a poszteren, az sürgősen pótolja az elmaradásait – ígérem, hogy felejthetetlen élményekben lesz része. 

A De Palma című film moziplakátjaForrás: A24