Kilencvenhárom éves korában elhunyt Guy Hamilton, az egyik legjobb (Goldfinger), és a két legrosszabb (Az aranypisztolyos férfi, Élni és halni hagyni) James Bond-film rendezője, aki előbb Sean Conneryt, majd Roger Moore-t instruálta.

Sean Connery és Honor Blackman a Goldfinger forgatásánForrás: Mokép

Hamilton a második világháború után három filmben is Carol Reed rendezőasszisztenseként dolgozott, A harmadik ember néhány jelenetében ő volt Orson Welles fénydublőre. Az első nagyköltségvetésű filmjét 1959-ben készítette el, a The Devil’s Disciple-ben Burt Lancaster és Kirk Douglas osztozott a főszerepeken. 1962-ben felkérték a Dr. No rendezésére, ám ő nemet mondott, és csak a két évvel későbbi Bond-film, a Goldfinger elkészítését vállalta el.

A Gyémántok az örökkévalóságnak forgatásakor újból Sean Conneryvel dolgozott együtt, az Élni és halni hagyni-ban és Az aranypisztolyos férfi-ban viszont már Roger Moore-t rendezte.

Geoffrey Holder, Roger Moore, és Guy Hamilton az Élni és halni hagyni forgatásánForrás: AFP

A nyolcvannyolc éves angol színész a Twitteren így búcsúzott Hamiltontól:

Hihetetlenül, hihetetlenül elszomorított a hír, hogy a nagyszerű rendező, Guy Hamilton átköltözött az égi vágószobába. Szörnyű egy év 2016.

Hamilton többek között Michael Caine-nel és Harrison Forddal is dolgozott együtt. Eredetileg őt szemelték ki az 1978-as Superman rendezésére, adóügyi bonyodalmak miatt viszont végül Richard Donner készíthette el a filmet.

A nyolcvanas évek végén egy másik szuperhősfilm, a Batman, a denevérember rendezésével is megkeresték, ám ő visszautasította a felkérést. Guy Hamiltont mallorcai otthonában érte a halál.