Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Egy helyütt békebeli szépségnek nevezték Marozsán Erikát. Ez a jellemzés nagyon találó, mivel magától értetődő természetességgel és végzetes vonzerőt sugározva viseli az elmúlt korok ruháit. Mi most azokra a filmrészletekre koncentráltunk, amikor a Szomorú vasárnap elragadó színésznője megválik a ruháitól. Előbb egy kádban incselkedik, majd egy német nőt bolondít magába.

#80 - Marozsán Erika (Szomorú vasárnap, Pannon töredék, Ich will dich)

Már egyetlen országban is komoly próbatétel befutni színészként, Marozsán Erika azonban három, kultúrájában és nyelvében is gyökeresen eltérő országban tudott komoly sikereket elérni. Itthon szerepelt a kilencvenes évek VAN-jának is nevezhető Rám csaj még nem volt ilyen hatással című budapesti közérzetfilmben, és azóta sem tűnt el a hazai nézők szeme elől, pár éve a Terápiá-ban bukkant fel, és Mácsai Pál kanapéján feltárulkozó nőként szegezett rengeteg embert a képernyő elé.

Marozsán Erika a Terápia című tévésorozatbanForrás: HBO

Németországban számos filmbe és sorozatba is hívták: eljátszotta Hitler főépítészének, Albert Speernek a szeretőjét, ráadásul A mások életé-ből vagy A kémek hídjá-ból ismert Sebastian Koch-hal osztozott a vásznon. Amerikában Morgan Freemannel és Greg Kinnearrel szerepelt együtt A szerelem bőségé-ben, köszönhetően annak, hogy a Kramer kontra Kramer rendezője fantáziát látott benne.

Szép kis lista, főleg úgy, hogy a karrierjét leginkább meghatározó alakítását még nem is említettem: ő volt a nemzetközi sikert aratott, Seress Rezső azonos című dalán alapuló Szomorú vasárnap Ilonája. A tragikus szerelmi történet rekordot döntött Amerikában, amikor a nem lanyhuló érdeklődésnek hála hetven héten át futott egy Boston környéki moziban. A színésznő maga mesélt arról egy interjúban, hogy Dél-Koreában vagy Új-Zélandon is kultusza lett a Szomorú vasárnap-nak, illetve az iráni feketepiacon külön kollekcióként árulják az összegyűjtött filmjeit.

Marozsán ErikaForrás: Alliance

Mindent elmond Marozsán Erika kádjelenetéről a Szomorú vasárnap-ból, hogy hiába lesz vége, mielőtt még konkrétan szexbe fordulna át a pancsolás, még így is bekerült az elmúlt két évtized legjobb magyar szexjeleneteit rangsoroló összeállításunkba. Alapból kellemes dolognak képzelem az üvegtálcáról való reggelizést egy kádban, na de ez a szokatlan tárgy itt pont szétválasztja az egymással verbálisan incselkedő Joachim Królt és Marozsán Erikát. Szerencsére nem kell sokáig várni arra, hogy az üvegtálca németes precizitással a földre kerüljön, a két test pedig intim közelségbe kerüljön egymáshoz.

Az 1998-as Pannon töredék az ’56-os forradalom idején játszódik, ám a szokatlan nézőpontnak köszönhetően a szoba falán kívül zajló események helyett a testiség forradalmiként megélt élménye áll a film fókuszában. Marozsán Erika egy bolgár cserediáklányt játszik, akibe úgy belebolondul a Műszaki Egyetemre járó Péter, hogy a disszidáló családja helyett inkább a szerelmet választja. A rádió forradalmi híreket közöl, ők pedig tétova hévvel, egymást vágyakozó tekintettel méricskélve válnak meg a ruháiktól.

Marozsán Erika terebélyes életművet épített fel magának Németországban, e munkái közül a 2014-es Ich will dich (Akarlak) című tévéfilmben volt a legmerészebb. Az általa alakított szabad szellemű Aylának nem számít, hogy nőbe vagy férfibe szeret bele. A házasságban élő Marie (Ina Weisse) azért kerül az érdeklődése homlokterébe, azért próbálja elcsábítani, mert teljesen más személyiség, mint ő.

Az Ich will dich a Carol-hoz hasonlóan egy leszbikus románcot mesél el, a szenvedély azon fokát mutatja be, amikor az ember elveszti maga felett a kontrollt, és felforgatja az addigi kiegyensúlyozott életét.    

Cikksorozatunk korábbi részei:

#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates