Törőcsik Mari mégsem mehet Cannes-ba

Törőcsik Mari
Vágólapra másolva!
Törőcsik Marinak megtiltották az orvosai, hogy a francia Riviérára repüljön, így a nyolcvanéves színésznő nem fogja tudni elkísérni a Szerelem című filmjét Cannes-ba. A film kilencvenéves rendezője, Makk Károly azonban ott lesz, amikor a világ legrangosabb filmfesztiválján levetítik az 1971-ben készült remekművét.
Vágólapra másolva!

Tegnap írtuk, hogy a május 11-én kezdődő cannes-i filmfesztivál klasszikusokat felvonultató Cannes Classics nevű szekciójában levetítik Makk Károly Szerelem című csodálatos filmjét, ami 1971-ben a cannes-i versenyprogramban debütált, és több díjat is elnyert.

A Filmunió csütörtöki közleményében az szerepelt, hogy a tervek szerint a film rendezője és női főszereplője, Törőcsik Mari is részt fog venni a rendezvényen, de a Bors megtudta, hogy a nyolcvanéves Kossuth-díjas színésznő mégsem tud kiutazni a francia Riviérára.

Darvas Lili és Törőcsik Mari a Szerelem című filmben Forrás: Mokép

"Végtelenül örülök, hogy ismét bemutatják Karcsi eme nagyszerű alkotását, de sajnos vele ellentétben én már nem tudok repülőre ülni, az orvosaim ugyanis nem engedik" - mondta a lapnak Törőcsik. "De nagyon jólesett a meghívás, és Karcsival megbeszéltük, hogy ő a helyszínen gondol rám, én meg itthonról rá. Bízom benne, hogy a közönségnek ennyi idő után is elnyeri a tetszését."

A Cannes-ba induló Törőcsik Mari a Ferihegyi repülőtéren búcsúzik férjétől, Bodrogi Gyulától 1958. május 6-án Forrás: MTI/Bartal Ferenc

Törőcsik Mari huszonkét éves korában, 1958-ban járt először Cannes-ban, amikor a Vasvirág című filmje szerepelt a versenyprogramban, ami többek között a Szállnak a darvak-kal és Jacques Tati Nagybácsim című komédiájával hajtott az Arany Pálmára (amit végül a Szállnak a darvak kapott meg).

Törőcsik Marival a Reflets de Cannes című tévéműsor riportere készít interjút az 1958-as cannes-i filmfesztiválon Forrás: Ina/Ina/Daniel Fallot

Tizenhárom évvel később a Szerelem miatt szállt repülőre a színésznő. Makk Károly gyönyörű filmjében nyújtott alakításukért külön dicséretben részesítette a zsűri a két főszereplőt, Törőcsiket és Darvas Ivánt.

Törőcsik Mari, Makk Károly és Darvas Lili a 1971-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: MTI

A legnagyobb diadalt 1976-ban aratta Cannes-ban Törőcsik, amikor a férje, Maár Gyula által rendezett Déryné, hol van? című filmért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat (megosztva Dominique Sandával).

A híres amerikai drámaíró, Tennessee Williams volt a zsűri elnöke abban az évben, és a magyar filmmel együtt szerepelt a versenyprogramban Martin Scorsese Taxisofőr-je is, amelynek az amerikai bemutatója 40. évfordulója alkalmából pont tegnap tartottak vetítést a New York-i Tribeca Filmfesztiválon.

Cybill Shepherd, Martin Scorsese, Robert De Niro, Jodie Foster és Harvey Keitel a Taxisofőr csütörtöki vetítése előtt a New York-i Tribeca Filmfesztiválon Forrás: AFP/2016 Getty Images/Larry Busacca