Viszik a Saul fiát, mint a cukrot

2016.04.26. 17:10

Egy hónappal ezelőtt írtam, hogy az egyik legnagyobb online DVD-boltban a Saul fia a legkeresettebb termék (még mindig az), többen vásárolták meg elővételben, mint a Star Wars: Az ébredő Erő-t, Az éhezők viadala utolsó részét, illetve a Dinó tesó című Pixar-filmet. Alig egy héttel ezelőtt jött ki DVD-n és Blu-rayen az Oscar-díjas magyar holokausztdráma, de máris rengeteg példány fogyott el belőle. A DVD-ből eddig ötezer, a Blu-rayből pedig ezer darabot értékesítettek a megjelenés óta. A sorszámozott, 35mm-es filmkockát is tartalmazó díszdobozos Blu-ray-kiadvány egyik érdekessége, hogy mindössze háromezer darab készült belőle, a készletek elfogyását követően pedig utángyártás egészen biztosan nem lesz belőle.

Amitai Kedar és Röhrig Géza a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

Amerikában ma jelent meg DVD-n és Blu-rayen a Saul fia, és ha megnézzük a világ legnagyobb online boltjának, az Amazonnak a külföldi filmes toplistáját, azt láthatjuk, hogy Nemes Jeles filmje a DVD-k között a második, a Blu-rayek között pedig a harmadik legkeresettebb termék.

A rendező számtalan interjúban elmondta, hogy a Saul fia moziban adja a legnagyobb élményt, de aki úgy érzi, elég lesz neki a mobiltelefon képernyőjén látni Röhrig Géza kálváriáját, az már két héttel a DVD- és Blu-ray-megjelenés előtt, április 1-től megtehette ezt a Vodafone Red rendszerében. A Saul fia Red Mozis bemutatóját iszonyatosan erős kampány kíséri, az utóbbi hetekben én napjában legalább tízszer láttam a hirdetését a Facebookon.

Grafika a Saul fia Blu-ray-borítójárólForrás: Mozinet

Kérdésemre a Vodafone munkatársa nem akart pontos számot elárulni a Saul fia nézettségével kapcsolatban, de annyit megtudtam, hogy a szolgáltatás történetében ez a legnézettebb film, az első heti nézettsége alapján a magyar mozis nézettségi tizes toplistán is rajta lett volna, illetve, hogy az indulás óta eltelt három hétben minden ötödik filmegtekintés a Red Moziban a Saul fia volt.

Nemes Jeles LászlóFotó: Pozsonyi Janka
Spielberg hálálkodott, Scorsese ajándékot adott
A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László az Origónak adta az első interjúját az Oscar-díj elnyerése óta. Mesélt nekünk nagy hollywoodi partikról, arról, milyen volt Scorsesét az otthonában meglátogatni, mint mondott neki Spielberg a filmről, hogy mire figyelt nagyon a díjkiosztón, és hova jegyzetelte a köszönőbeszédét. Azt is elmondta, miért volt fontos számára, hogy átvegye a Kossuth-díjat, és miben változtatta meg a személyiségét az Oscar. Pszichológusa nincs, önbizalma már több, és hatalmas elánnal veti bele magát az új filmjébe.