Különös intimitás jött létre anya és fia között

2016.05.02. 11:56

A Dealer-t és a Csak a szél-t is jegyző Fliegauf Bence Liliom ösvény című legújabb filmjének a berlini filmfesztiválon volt a világpremierje januárban, két hete elnyerte a leccei európai filmek fesztiválján a fődíjat, május 19-én pedig a magyar mozik is bemutatják. Nagyon ideje volt már tehát, hogy végre belenézhessünk a kísérleti filmes eszközöket használó, álomszerű, egy anya és fia kapcsolatát boncolgató alkotásba.

Konkrét történetre utaló részleteket ne várjunk a trailertől, helyette viszont jobbára kellemes, néha azért nyugtalanító, lebegő érzés lehet úrrá rajtunk a leszedálva utazó emberek, a gyerekével foglalkozó, bugyborékok között úszkáló vagy éppen a Dunán evező Stefanovics Angéla látványától. A legjobb az egészben, hogy a szabadon áradó képek a legkülönfélébb elméletek gyártására adhat módot.

„Amióta megszületett a fiam, benne vagyok egy áramló, sötét, máskor meg gyönyörű álomban, ami teljesen megváltoztatta az észlelésemet. Nem azt akartam megmutatni belőle, amit mi ketten átélünk, a mi személyes ügyünket, hanem azt az intimitást, ami egy gyerek és egy szülő között létrejöhet. Ez szerintem másokat is érdekelhet” – mesélte a film keletkezéséről Fliegauf az Origo Filmklubnak.

Stefanovics Angéla és Sótonyi Bálint a Liliom ösvény forgatásánFotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ez az intimitás valóban sokakat érdekelhet, más kérdés azonban, hogy hányan fognak értesülni a Liliom ösvény létezéséről. A mozibemutató előtt két héttel még sem plakátot, sem előzetest nem adtak ki a filmhez, a fenti angol feliratos trailert egy spanyol filmfesztivál rakta ki, és mi is csak akkor figyeltünk fel rá, amikor a rendező maga kiposztolta a Facebookra.

Frissítés (május 4.): Cikkünk megjelenése után kiadták a film magyar előzetesét, illetve magyar moziplakátját. Itt nézheti meg őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK