Rémes dologra készül ez a kiskamasz

2016.04.29. 17:50

Dragomán György A fehér király nemzetközi szereplőgárdával készült feldolgozása megtalálta a forgalmazóját, a Fortissimo Films egyengette többek között a Winter’s Bone – A hallgatás törvénye című film sorsát, amelyért Jennifer Lawrence-t az első Oscarjára jelölték, de náluk volt a Theeb című jordán western is, amely a Saul fia ellen szállt harcba az Oscarért. Az örömhír mellé kiadták az első képet a Dunakanyarban forgatott filmből.

A fehér király tizenkét éves, Dzsátá nevű főhősét játszó Lorenzo Allchurch megszeppenve céloz egy pisztollyal a fotón, miközben az egykor a pártban magas rangot betöltő nagyapját megformáló, a Brazil-ból vagy A Karib-tenger kalózai-ból ismert Jonathan Pryce irányítja őt.

Lorenzo Allchurch és Jonathan Pryce A fehér király című filmbenForrás: Fortissimo Films

A rendezőpáros felfogásában a történetben nem Ceausescu Romániája, nem egy valódi ország, valódi helyszín jelenik meg, Jörg Tittel szerint „inkább olyasmi, mint a Mechanikus narancs világa”. „Úgy gondoljuk, a könyv univerzálisan közelíti meg a mindenkori diktatúrát. Ez a történet mondhatni bármikor, bárhol játszódhatna.”

Ez az univerzalitás tükröződik Pryce egyenruháján is: míg a regényt olvasva a Securitate embereit képzelhetjük magunk elé, addig itt már nem lehet egy adott országhoz kötni a zubbonyt.

A könyv ismerősei valószínűleg ráismernek a konkrét részre. Az egykori párttitkár, később kegyvesztetté vált nagyapa azzal lepi meg az unokáját, hogy kezébe adja a fegyverét, majd egy nagy fekete macskára mutat a kőkerítésen, hogy arra lőjön: „nagyapám mondta, hogy most, és akkor meghúztam a ravaszt”.

„A dördülés még mindig ott visszhangzott a kert kőfalai között, és akkor nagyapa megfogta a vállam, és mondta, hogy szép lövés volt, menjünk, nézzük meg, és még csak három lépésre voltunk, mikor láttam, hogy megmozdul, először csak a farka kezdett el tekeregve kígyózni ott a fűben, aztán elkezdett nyávogni, és láttam, hogy véres az oldala, és a fű is véres körülötte, és akkor nagyapámra néztem, ő meg mondta, hogy gyorsan, lőjem már fejbe, ne hagyjam szenvedni”.

Agyness Deyn a Sunset Song című filmbenForrás: Collection Christophel/© Iris Productions / The British Film Institute / Hurricane Films / SellOutPictures/Iris Productions / The British F

A fiú anyját A titánok harcá-ban Aphrodité-t játszó Agyness Deyn formálja meg, aki nemrég az egyik leghíresebb skót regény, a Sunset Song feldolgozásában bújt a főszereplő bőrébe. A fehér király-t elviszik a cannes-i fesztivál vásárára, és részleteket vetítenek majd belőle a potenciális vevőknek, reményeik szerint egy rangos fesztiválon tartják majd a film világpremierét. Cannes kiesésével Velencét célozhatják meg, a kelet-közép-európai téma miatt Karlovy Vary tökéletes helyszíne lehetne a bemutatónak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK