Az Amerikai Rendezők Céhe nyolcvanéves fennállása alkalmából arról szavaztatta meg a tagságát, hogy mely filmeket tartják a legnagyszerűbb rendezői teljesítményeknek. A szervezet 1936-os megalapítása óta elkészült alkotásokra lehetett szavazni.

A lista stílszerűen nyolcvan filmet tartalmaz, mi most csak az első tizenöt címét közöljük, a többit megtalálják a DGA honlapján.

 1. A keresztapa
 2. Aranypolgár
 3. Arábiai Lawrence
 4. 2001: Űrodüsszeia
 5. Casablanca
 6. A Keresztapa 2
 7. Apokalipszis most
 8. Schindler listája
 9. Elfújta a szél
 10. Nagymenők
 11. Kínai negyed
 12. Óz, a csodák csodája
 13. Dühöngő bika
 14. Cápa
 15. Az élet csodaszép

Nem meglepő módon egy jobbára bebetonozott státuszú filmklasszikusokból álló, hagyománytisztelő lista állt össze, csupa olyan alkotással, amelyeket illik látnia annak, akit komolyabban foglalkoztat a filmművészet.

Al Pacino és Marlon Brando A Keresztapa című filmbenForrás: Pannonia Entertainment Ltd.

Francis Ford Coppola A keresztapá-ja vezeti a listát, és a rendezőnek még további két alkotása is szerepel az első tizenötben. Steven Spielberg, illetve Stanley Kubrick neve tűnik fel a legtöbbször a listán, mindkét szakembernek öt filmje jutott be a legjobbak közé.

Egy meglepő tulajdonsága azért van a rendezők ízlését tükröző listának: mindössze egyetlen olyan film fért fel rá, amelyet nő rendezettfedezte fel a Guardian. A Holtpont-ot és a Zero Dark Thirty-t is jegyző Kathryn Bigelow A bombák földjén című háborús drámája az 56. helyet foglalta el. Bigelow volt egyébként az első nő, aki Oscar-díjat nyert a legjobb rendező kategóriában szintén ezért a filmért.

Kathryn Bigelow A bombák földjén forgatásánForrás: Budapest Film

A 21. században készült filmek közül négyet tartottak érdemesnek arra, hogy egy listára rakják a Casablancá-val, a Vertigó-val vagy az Arábiai Lawrence-szel. A már említett A bombák földjén mellett az Avatar, a Vérző olaj, és a tavalyi Oscar-nyertes Birdman került még fel rá.

Az angol nyelvű filmek dominálják a toplistát, összesen hat eltérő nyelven beszélő alkotást számoltam össze. Akira Kurosawa két filmmel képviselteti magát, Sergio Leone szintúgy, de a Volt egyszer egy Vadnyugat-ot, illetve a Volt egyszer egy Ameriká-t az angol nyelvű filmek közé soroltam.