Ilyen ronda plakátot már rég nem láttunk

2016.05.04. 13:25

Maradjunk annyiban, hogy Fliegauf Bence legújabb, Liliom ösvény című filmjének a plakátja nem éppen az ideális eszköz arra, hogy becsábítsa az embereket a moziba. Ha semmit nem tudsz erről a filmről, és ránézel a plakátjára: pont olyan, mint amikor a nőd mindent összedobál a turmixgépbe, és megpróbálja elhitetni veled, hogy jó, aztán miután megkóstolod, mész hányni. Ilyen alapon figyelemfelkeltésnek tökéletes, a részletein szívesen elidőzhet az ember, már ha szereti közben idegesíteni magát.

Anya, mi az az ocsmányság a falon? - Sótonyi Bálint és Stefanovics Angéla a Liliom ösvénybenForrás: Big Bang Media

Anya és gyerek a háttérben még elfogadható is lenne, ha az összes többi elem nem lenne a plakáton. Akkor sem mondana semmit a két fej egy csillagos égbolton, de legalább nem lenne borzalmas. Mit keresnek ott még sziluettben is, valami értelmezhetetlen éjszakai városképen állva, ráadásul bokától amputálva?

Ami sokat ront a dolgon, hogy a tipót bizony baltával faragták. Ez a harmincas éveket idéző art deco címsor egy jazzlemez borítójáról szökött meg, érthetetlen, mit keres ennek a filmnek a plakátján, de eleve egy Fliegauf Bence-film plakátján. A motion blurrel meg van idézve a kilencvenes évekbeli VHS-borítók világa is, de az már akkor is ciki volt, amikor először alkalmazta valaki.

A Liliom ösvény című film moziplakátjaForrás: Big Bang Media

Megértem, hogy egy kísérleti filmes eszközöket használó, álomszerű, egy anya és fia bensőséges kapcsolatát boncolgató filmhez nem akarnak egy szokványos, mondjuk tisztán a főszereplők arcára koncentráló plakátot kiadni, na de már az előzetesben is számos olyan kép van, amely – ellentétben a plakáttal – magára vonzza a tekintetet. Összességében az egyébként is potenciálisan kevés nézőt érdeklő kísérleti filmet egy olyan plakáttal árulják, mintha annak a kevésnek is megpróbálnák elvenni a kedvét tőle.

Sokkal minőségibb posztert érdemelt volna a Liliom ösvény, amely az A-kategóriás berlini filmfesztiválon debütált, néhány hete elnyerte a leccei európai filmek fesztiválján a fődíjat, és két hét múlva a magyar közönség előtt is bemutatkozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK