Michael Fassbender játszhatja el Jack Unterwegert, az elképesztő élettörténetű osztrák sorozatgyilkost az Entering Hades című életrajzi filmben – értesült a Variety. Ha egy játékfilmben találkoztam volna először a férfi viselt dolgaival, biztos, hogy nem hiszem el, hogy ez tényleg megtörténhetett. A börtönviselt, irodalmi teljesítménye miatt felkarolt Unterweger úgy tudósított gyilkossági esetekről az osztrák médiában, hogy azok közül többet ő maga követett el.

Ördögi, nárcisztikus személyiségzavarral diagnosztizált szélhámos volt, akinek a gonoszságát, kifacsart világlátását valószínűleg hitelesen tudja majd visszaadni Fassbender, aki már több viszolyogtató szerep átlényegült eljátszásával bizonyította tehetségét. Gyötrődő lelkű, szexmániás férfit játszott A szégyentelen-ben, a 12 év rabszolgaság-ban pedig egy szadista ültetvényest formált meg.

Michael Fassbender a 2016-os Oscar-gálánForrás: AFP/Angela Weiss

Unterweger 24 éves korában, 1974-ben a melltartójával fojtott meg egy tizennyolc éves német nőt, tettéért életfogytiglanig tartó börtönre ítélték. Büntetése letöltése alatt novellákat, verseket, színdarabokat írt, önéletrajzi regényéből film készült 1988-ban, művei miatt híres lett az osztrák irodalmi körökben, többek között a később Nobel-díjat kapott Günter Grass és a később szintén ugyanezzel a díjjal jutalmazott Elfriede Jelinek is kampányolt a mielőbbi szabadulásáért.

1990-es szabadulása után az iskolákban tanították az önéletrajzi könyvét, a rádióban adták elő a gyerekmeséit, őt magát pedig a sikeres rehabilitáció példájaként tartották számon. Unterweger az osztrák állami tévé riportereként helyezkedett el, és többek között a saját gyilkosságairól is tudósított. A szabadulása utáni első évben hét prostituáltat ölt meg. Később az újságírói munka Los Angelesbe szólította, ahol három amerikai nő meggyilkolásával gyanúsították meg.

Jack Unterweger 1994-ben az ítélethirdetés napjánForrás: AFP

A rendőrség Európán és Kanadán át üldözte, végül Miami-ben fogták el 1992-ben. Két évvel később a bíróság tényleges életfogytig tartó büntetést szabott ki rá, Unterweger azonban az ítélet kihirdetésének éjszakáján felakasztotta magát a cellájában. A film John Leake Entering Hades: The Double Life of a Serial Killer című könyvén alapul, jelenleg a Birdman Oscar-díjat nyert társforgatókönyvírója, Alexander Dinelaris dolgozik az adaptáción. 

Unterweger életéről tavaly is készült egy osztrák film Jack címmel, 2008-ban pedig John Malkovich dolgozta fel a történetét egy monodrámában.