Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Szovjetunió felbomlása idején még kenyérért állt sorba egy ukrán kikötővárosban, bő két évtizeddel később viszont már Bond-lány volt Daniel Craig oldalán. Olga Kurylenko először francia filmekben mutatta meg bájait, később egy kopasz titkosügynök hotelszobájában lépdelt egy szál bugyiban, karrierje egyik csúcspontjaként pedig az újabban vizuális költeményeket készítő Terrence Malick kamerája előtt vált meg a ruháitól.

#82 - Olga Kurylenko (The Ring Finger, A kígyó, Hitman, To the Wonder, The Correspondence)

Olga Kurylenko egy dél-kelet ukrajnai kikötővárosban, Bergyanszkban született és nőtt fel. Gyermekkorában sohasem álmodozott arról, hogy színész legyen. A szovjet mindennapokban ez egy elérhetetlen célnak tűnt, így Kurylenko sem fájdította azzal a szívét, hogy lehetetlen dolgokról ábrándozzon. Aztán tizenöt éves korában megtörtént a csoda: életében először járt Moszkvában, az anyja kuporgatta össze a pénzt az utazásra, amikor az utcán leszólította valaki, és munkát ajánlott neki modellként.

Olga KurylenkoForrás: Alliance

Tizenhat évesen kiköltözött Párizsba, hamarosan a legrangosabb parfüm- és ruhamárkák szerződtették, neves divatlapok címlapjain tűnt fel az arca. Mint sok más modell, ő is színészetre cserélte a modellszakmát. Két James Bonddal is volt alkalma együtt játszani: előbb Daniel Craig partnere volt a A Quantum csendjé-ben, majd Pierce Brosnan-nel futkározott Belgrád utcáin a November Man szereplőjeként.

A Szovjetunió összeomlásakor kenyérért áll sorba, és többször megesett, hogy több órás várakozás után üres kézzel tért haza. Biztosan őrültnek hitte volna azt, aki azt mondja neki, hogy pár évtizeddel később Tom Cruise-zal fog együtt játszani egy sci-fiben. Hollywood persze nem ölelte rögtön magához, először francia filmekben villantotta meg tehetségét és tündöklő szépségét.

Daniel Craig és Olga Kurylenko a Quantum csendje című filmbenForrás: EON Productions/Quantum of Solace © 2008 Danjaq, LLC, United Artists Corporation, Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved./Karen Ballard

A The Ring Finger volt az első filmje, és rögtön pucérra vetkőzött ebben a hamisíthatatlanul francia alkotásban. Asszisztensnek szerződik el egy különc szerzethez, aki más emberek emlékeit raktározza el, és aki arra kéri Kurylenkót, hogy mindig ugyanabban a piros cipőben járjon munkába. A vonzalom idővel testi síkra terelődik, és egy egy furcsa hangulatú szexjelenet bontakozik ki egy fürdőhelyiség kövezetén.

A kígyó című francia thrillerben izgalmas módon keveredik a valóság és a fikció. Kurylenko egy kelet-európából Franciaországba költözött nőt játszik, akit előbb az idős Pierre Richarddal láthatunk hancúrozni, aztán egy divatfotózás közben csábítja el a fényképészt. Mindezt amúgy azért teszi a nő, mert egy magánnyomozóval dolgozik párban, aki zsarolással tesz szert némi plusz bevételre, illetve a fényképészen akar bosszút állni egy gyerekkori sérelem végett.

A Hitman – A bérgyilkos című kétes minőségű videójáték-adaptáció volt az első filmje, ami a magyar mozikba is eljutott. Vadítóan vörös ruhában mászott rá a kopaszra borotvált Timothy Olyphantra, ám a titkosügynök inkább elaltatta a nőt, mint hogy szeretkezzen vele. Ez a fordulat is csak egy filmben történhet meg.  A Hitman egy dologban mutat követendő példát a jövőben elkészülő titkosügynökös filmjeinek: a női főszerepet játszó Kurylenko nem szégyenlősködik, és egy szál bugyiban mászkál a hotelszobában

Az ukrán színésznő Terrence Malick To the Wonder című vizuális költeményében is felbukkant. A legendás rendezőnél sosem lehet bukni, hogy a szerződtetett színészek közül ki marad ki, és ki kerül be a film végső változatába, de Kurylenkónak szerencséje volt, és Rachel Weisszal vagy Jessica Chastainnel ellentétben viszont láthatta önmagát a moziban, ahogy Ben Affleck előtt táncol a szobában vagy éppen szerelmeskedik vele az ágyban.

Kurylenko legutóbb Giuseppe Tornatore a The Correspondence című szerelmi drámájában vált meg a ruháitól. Egy kaszkadőrnőt alakít, akiről már a beágyazott részlet alapján is sejthető, hogy komoly magánéleti problémái lehetnek. Sírva fakad, miközben leszedik róla a gipszet, később pedig a zuhany alatt bánkódik.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates