Feltárul Steven Spielberg csodaországa

2016.05.17. 16:32

A barátságos óriás legújabb előzetesében végre teljes szépségében feltárul Steven Spielberg CGI-csodaországa. Roald Dahl gyermekkönyvének filmes feldolgozásában egy árva kislány jut el az óriások földjére, ahol összebarátkozik az álmokat gyűjtő, Mark Rylance által életre keltett nagyméretű lénnyel.

Azt hihetnénk, hogy ha valaki egy óriás vállán telepszik meg, akkor semmi baj nem érheti, a mesebeli világban azonban a címszereplő ugyanolyan számkivetettnek számít, mint amilyen Sophie (Ruby Barnhill) volt Londonban. Emberevő óriások űznek megalázó játékokat a náluk kisebb fajtársukkal.

Ruby Barnhill és Mark Rylance A barátságos óriás című filmbenForrás: Freeman Film

A barátságos óriás világpremierét a napokban tartották Cannes-ban, ahol a fogadtatása megosztó volt. A Guardian kritikusa szerint Mark Rylance érzékeny játéka miatt válik varázslatos élménnyé a film. Karikatúra felfestése helyett egy igazi emberi tulajdonságokkal ruházza fel az óriást: „mintha egy magányos öregkorba lépett egykori bántalmazott gyerek lenne, aki a saját világában talált menedékre, de így is képes arra, hogy szeretettel viszonyuljon másokhoz.”

Kate Capshaw színésznő (Spielberg felesége), Steven Spielberg, Ruby Barnhill és Mark Rylance A barátságos óriás cannes-i premierénForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hubert Boesl

A Hollywood Reporter kritikusa viszont csalódottan kelt fel a székből: „Ez a film azt mutatja be, hogy mi is tarthat a legfontosabbnak a rendező: az álmokat, és a képességet, hogy azokat valóra váltsuk. Erről a hitvallásról szól A barátságos óriás, és sajnos összesen ennyi van a filmben. Ráadásul túlontúl nyíltan és egyszerűen adja át ezt az üzenetet.”

Néhány kritika és reakció átböngészése után úgy tűnik nekem, hogy Spielberg második közös munkáját Mark Rylance-szel elsősorban a gyerekek fogják majd élvezni. A barátságos óriás-t augusztus 25-től lesz látható a magyar mozikban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK