Ilyet még biztosan nem látott – állította a Screen Daily a Magyarországon forgatott, majd a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált a The Childhood of a Leader című történelmi pszichodrámáról. Gyakori kritikusi fordulatot lőtt el a szerző, de néhány recenzió figyelmes átolvasása és a most kiadott előzetes megnézése után hajlamos vagyok elhinni, hogy tényleg egyedülálló filmélmény lett a színészként, illetve forgatókönyvíróként már bizonyított Brady Corbet első rendezése.

A hihetetlenül ambiciózus film főszereplője egy hét éves kisfiú (Tom Skeet), akinek egyre kezelhetetlenebbé váló viselkedése a totalitárius eszmék 20. századi térnyerését szemlélteti. Az előzetes első fele akár még megszokottnak is mondható: sem a diplomata apa (Liam Cunningham a Trónok harcá-ból), sem a vallási fanatikus anyát játszó, A némafilmes-ért Oscarra jelölt Berenice Bejo nem bír a lépcsőkön futkorászó, bezárkózó gyerekkel. 

Robert Pattinson a The Childhood of a Leader című filmbenForrás: Front Row

Az 1919-ben, a párizsi békekonferenciák idején játszódó a The Childhood of a Leader-ben a Nimfomániás-ból ismert Stacy Martin is szerepel, Robert Pattinson pedig egy vendégségbe érkező riportert játszik, aki sokatmondó pillantással néz Bérénice Béjó-ra, még az is lehet, hogy titokban viszonyuk van egymással.

Liam Cunningham, Tom Skeet, Bérénice Bejo és Robert Pattinson aThe Childhood of a Leader című filmbenForrás: Front Row

A trailer második fele azonban már szakít a történetmesélés kötöttségeivel, egyre súlyosabb zenei aláfestés kíséretében kapunk nyugtalanító módon összevágott, vészjósló képeket a földön fekvő, alig láthatóan rángatózó gyerekről, a maszkot viselő Bejóról és  fiktív önkényuralmi jelkép előtt felsorakozó katonákról. „A szarvánál fogva ragadja meg a történelmet, úgy, ahogy azt csak a régi mesterek merték megtenni” – dicsérte Corbet alkotását a Film Comment.

A velencei fesztivál Orizzonti szekciójában két díjat is kapott a The Childhood of a Leader, a legjobb első film és a legjobb rendező kategóriájában győzedelmeskedett. Ennek ellenére egyedül Svédországban mutatták be eddig széles körben a filmet, más országokban csak fesztiválvetítéseket jelez az IMDb.