Terry Gillam, a Brazil, a 12 majom és más remekművek vibráló fantáziával megáldott rendezője tizennyolc éve próbálja elkészíteni a saját Don Quijote-feldolgozását, de valami mindig közbejött. 2000-ben árvíz mosta el a helyszínt, majd derült ki a címszerepet játszó Jean Rochefortról, hogy gerincsérülés miatt képtelen folytatni a munkát. Az évek során számos színész fordult meg a produkciónál: többek között Johnny Depp, Robert Duvall, Ewan McGregor és John Hurt is elköteleződött egy időre a film iránt,de a forgatásig többet már nem jutott el Gilliam.

Jean Rochefort és Terry Gilliam a The Man Who Killed Don Quijote című film félbeszakadt forgatásánForrás: IFC Films

Aki végigolvassa, mennyi minden szerencsétlenség történt a filmmel, és egy kicsit is babonás, az könnyedén hiheti azt, hogy az égiek összeesküdtek Gilliam ellen. A rendező azonban nem adja fel, Cannes-ban tudatta a világgal, hogy ismét összeállt a szereplőgárda a filmhez. Még hozzá az eddigi legjobb Gilliam szerint, aki azt is elárulta, hogy 19 millió dollár lesz a produkció költségvetése. A tervek szerint októberben kezd forgatni Spanyolországban, Portugáliában és a Kanári-szigeteken.

Olga Kurylenko a La corrispondenza című film sajtófotózásán 2016 januárjábanForrás: NurPhoto/Luca Carlino/NurPhoto/Luca Carlino

A Monty Python egyik tagja, Michael Palin játssza majd Don Quijotét, a másik, eredetileg Johnny Deppnek szánt főszerepet pedig Adam Driver kapta meg. A legfrissebb hírek szerint Olga Kurylenko is csatlakozott a filmhez. A csodaszép ukrán színésznő a bíztató kezdet után egyre érdektelenebb, B-kategóriás produkciókban tűnt fel az utóbbi években, de most itt a kiváló alkalom, hogy egy tipikus, eszement, vagy legalábbis mesebeli gilliami figura eljátszásával ismét magára irányítsa a figyelmet.

A The Man Who Killed Don Quixote története sokat változott az elmúlt tizennyolc évben, míg Johnny Depp még visszautazott volna az időben, addig az Adam Driver által eljátszott megcsömörlött reklámszakember marad a jelenben. Ismét megnézi a reményteljes pályakezdőként elkövetett, Cervantes művét adaptáló vizsgafilmjét, majd a képek hatására visszatér a forgatás helyszínére, egy spanyol faluba.

Michael Palin a Clangers című tévéműsor sajtófotózásán 2015-benForrás: AFP/Valery Hache

Ott azonban arra döbben rá, hogy a települést és lakóit egyaránt katasztrófába sodorta a filmje. Az a helyi lakos például megbolondult, aki anno eljátszotta Don Quijoté-t, és most már tényleg elhiszi, hogy ő egy középkori lovag. Ahogy az már Gilliamtől megszoktuk, a valóság és a képzelet idővel összemosódik a filmben, és a reklámszakember lovagokkal, óriásokkal és veszélybe került ifjú hölgyekkel keveredik egy mesébe.

„Adam Driver Sancho Panzát alakítja, de igazából mégsem. Ebben a filmben senki nem az, akinek elsőre tűnik” – titokzatoskodott Gilliam a cannes-i sajtótájékoztatón, majd arra is kitért, hogy Depp óta sokat változott a szerep:Johnnynak nagy tehetsége van az extrém karakterek megteremtéséhez. Adam más típus, ő szolidabb ennél, és én ennek tudatában módosítottam a karaktereken. Driver maga is beszállt a modern Sancho Panza megalkotásába, elolvasta a könyvet, és meglátásait írásban osztotta meg a rendezővel.

Adam Driver jelenleg Cannes-ban népszerűsíti a Paterson című filmjétForrás: AFP/Loic Venance

Bizok abban, hogy most végre Gilliam mellé áll a szerencse: a leírás alapján ez egy ideális filmterv a Münchausen báró kalandjai-t is filmre álmodó rendezőnek, akinek az extravagáns stílusát remekül ellenpontozhatja majd Driver visszafogott színészi játéka.