Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Jennifer Lopez ugyan több rossz filmben szerepelt, mint jóban, de a zseniális Mint a kámfor miatt ennek nincs jelentősége. George Clooney és közte úgy izzott a levegő, hogy azt a szexjelenetet még évtizedek múlva is mutogatni fogják. Az arrogáns bunkó Wesley Snipest jól kikosarazta, viszont a szomszéd fiúnak nem tudott ellenállni.

#83 - Jennifer Lopez (Mint a kámfor, Pénzvonat, Halálkanyar, Gigli, A szomszéd fiú)

„Egyedülálló jelenség” – mondta Steven Soderbergh rendező Jennifer Lopezről a kilencvenes évek végén, majd kifejtette, hogy mire gondol: „Dráma, vígjáték, zene... ő bármit meg tud csinálni. Általában úgy lesz egy emberből sztár, hogy egy olyan dologhoz köti magát, amit az emberek szeretnek tőle. Ő azonban már rengeteg különböző műfajban kipróbálta magát, és így halad abba az irányba, hogy mozisztár legyen belőle.” Az Ocean’s Eleven rendezője jóslata nem csupán valóra vált a kétezres években, Lopez még túl is szárnyalta Soderbergh várakozásait.

Jennifer LopezForrás: Glamour

Amellett, hogy dollármilliókat kereső filmsztár lett belőle, popslágereivel a zenei toplistákat is uralta, üzletasszonyként pedig ruhamárkák, parfümök és tévéshow-k fűződnek a nevéhez. Lopez sokoldalúságát bizonyítja, hogy érdeklődéstől függően rendkívül változatos dolgok juthatnak róla az emberek eszébe.

A bulvár szerelmeseinek 2002 és 2004 között szolgáltatta a legtöbb örömöt, amikor Ben Affleckkel járt, és kapcsolatuk állandó téma volt a médiában. Amíg a zenéjére bukó rajongóinak ő már mindörökre Jenny From The Block marad, addig a gyakorló filmbolondoknak egyet jelent Karen Sisco nyomozónővel, akinek a szépségével egyedül a talpraesettsége vetekszik.

Jennifer Lopez és George Clooney a Mint a kámfor című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Most mondok egy nagyot: Jennifer Lopez volt a női főszereplője a kilencvenes évek legjobb filmjének. Néztem pár éve az AV. Club toplistáját, amelyben Steven Soderbergh Mint a kámfor című krimivígjátékát hozták ki az évtized hatodik legjobb filmjének. Tényleg ennyire jó? – hitetlenkedtem. Újranéztem, és arra jutottam, hogy ott a helye az évtized legjobbjai között, nem kis részben Lopeznek köszönhetően, aki nagyszerűen játssza el a szerelem érzésével hadakozó nyomozónőt.

Ha nem hisz nekem, nézze meg a színésznő és Clooney szexjelenetét, amit Soderbergh isteni sugallatra teljesen megkavart az utolsó pillanatban, és a Ne nézz vissza! mintájára az időben ide-oda ugrándozva  mutatta meg a két főszereplő egymásra találását. Szívmelengető tanulsággal szolgál ez a színészileg és rendezésileg is mesteri filmrészlet: nem kell ahhoz meztelenre vetkőzni, hogy egy jelenet valósággal szikrázzon a szexuális feszültségtől.

Lopez már a Mint a kámfor előtt is játszott a fegyverrel jól bánó, kemény nőt: a metrórendőrség kötelékében dolgozott az 1995-ban megjelent Pénzvonat-ban. A kegyeiért Wesley Snipes és Woody Harrelson is versengett, de csak az előbbivel bújt ágyba a filmben. A színésznőnek kellemetlen perceket okozott, hogy Snipes a valóságban is intim kapcsolatba akart lépni vele. Bunkó módon nyomult, és annak ellenére sem állt le, hogy a kolléganője visszautasította őt. Végül úgy megsértődött, hogy utána két hónapig hozzá se szólt Lopezhez.

Steven Soderbergh csak egy volt azon nagynevű rendezők sorában, akikkel Lopez együtt dolgozott a kilencvenes években. Francis Ford Coppola és a többek között az Öt könnyű darab-ot is jegyző Bob Rafelson után Oliver Stone Halálkanyar című fülledt neonoirja következett, amelyben a kisvárosba érkező idegennel (Sean Penn) és a férjét játszó Nick Nolte-val is szexelt. Érdekes, hogy a Pénzvonatban és a Halálkanyarban is csak a bal mellét mutatta meg.

A 2003-as, Ben Affleck és Jennifer Lopez főszereplésével készült Gigli-ben eredetileg nem volt szerelmi szál, de a producerek nem tudták kihagyni a ziccert, és úgy íratták át a forgatókönyvet, hogy a sztárpár, komoly bonyodalmak árán ugyan, de végül az ágyban kössön ki. A Gigli-t vélhetően mindkét színész legszívesebben meg nem történtté tenné: borzasztóan nagyot bukott a mozipénztáraknál, azóta pedig gyakori résztvevője a minden idők legrosszabb filmjeit felsoroló listáknak.

A ruháitól ezúttal nem vált meg Lopez, de az észvesztően formás alakját azért ebben a filmben is meg lehetett csodálni. Annak a jelenetnek köszönhetően, amelyben a nagyszoba közepén végzett tornagyakorlatokat, és beszélgetett Affleckkel.

A 2015-ben bemutatott A szomszéd fiú című thriller reklámkampánya arra az ígéretre épült, hogy a Halálkanyar után ismét pucérkodni fog a nagyvásznon Jennifer Lopez, illetve egy kivételesen merész szexjelenetet is bevállal. Végül csak az utóbbi ígéret teljesült valamennyire, mivel Ryan Guzman úgy markolássza a melleit, hogy azokat nem lehet rendesen szemügyre venni. De ez csak egy aprócska kivetnivaló: a film forgatásakor 45 éves színésznő még mindig elképesztően erotikus jelenség.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates