Cannes-i versenyfilm emberemlékezet óta nem részesült olyan borzasztó kritikai fogadtatásban, mint Sean Penn The Last Face című afrikai háborús drámája. A Screen magazin minden egyes versenyfilmnél összegyűjtötte a mérvadónak tartott kritikákat, és átlagolta a kapott osztályzatokat. Penn alkotása a nullától négyig terjedő skálán mindössze 0,2 pontot szerzett kilenc recenzió alapján.

Tényleg ilyen borzasztó lenne a The Last Face? Kiadtak két részletet belőle, amelyekből, ha másról nem is, de legalább a film hangulatáról benyomást szerezhetünk. Költői, lassított beállítások keverednek a háború szörnyűségeit bemutató képekkel, közben pedig Theron narrációját hallhatjuk az ellenség szívét elfogyasztó katonákról.

A tavalyi Beasts of No Nation végre egy olyan film volt, amely egy ismert fehér bőrű színész által eljátszott, a kívülálló nézőpontjával felvértezett karakter beemelése nélkül mesélt a kontinens problémáiról. Ehhez képest a The Last Face óriási visszalépés: ismét ott tartunk, hogy a rendező szerint kell két sztár, Charlize Theron és Javier Bardem, illetve a karaktereik között szövődő szerelem, hogy a nézőt érdekelje a polgárháború által sújtott Libéria tragikus helyzete.

Sean Penn rendezését amatőrnek nevezte, és egy filmszakos egyetemista első próbálkozásához hasonlította a Guardian: „Ez egy kibővített Band Aid-videó, amelyet gyatra módon raktak össze a pezsgőző, a bűntudatát gálavetítéseken kiélő elit számára, akik most szörnyülködhetnek egy kicsit a síró árvákat látva.”

A két tehetséges főszereplő sem tudta megmenteni a filmet: „a párbeszédek annyira bénák, hogy a cannes-i vetítésen a közönség tapssal kezdte jutalmazni a legnevetségesebb mondatokat” – számolt be a Little White Lies. „Mintha két, szappanoperából átemelt karakter próbálna megoldást találni az éhezés problémájára.”

Charlize Theron és Javier Bardem a The Last Face című filmbenForrás: Cannes

Sean Penn és Charlize Theron a film forgatásakor még együtt voltak, majd tavaly szakítottak. Ezt a labdát több kritikus is lecsapta: „Lehetséges, hogy Theron megnézte a The Last Face első változatát, és utána szakított Sean Penn-nel? Én így tettem volna a helyében" – tweetelte ki a Variety-nek író Guy Lodge a vetítés után.