Johnny Depp már akkor is megbukik, ha biztosra megy

Johnny Depp az Alice Tükörországban című filmben
Vágólapra másolva!
Az éppen a botrányos válása miatt az újságok címoldalára került Johnny Depp ismét leszerepelt az amerikai mozipénztáraknál - ezúttal az egyik legsikeresebb filmjének folytatásával. Az Alice Tükörországban negyedannyi pénzt sem kapart össze, mint az első rész ugyanennyi idő alatt.
Vágólapra másolva!

Az egykor nézőmágnesnek számító világsztár most nem is egy olyan kockázatos projekttel próbálkozott, mint a 2013-ban gigantikusat bukó A magányos lovas, vagy az egy évvel később a földbe álló Éjsötét árnyék című Tim Burton-furcsaság, hanem gyakorlatilag biztosra ment az elképesztően sikeres Alice Csodaországban folytatásával. Az Alice Tükörországban így is mindössze 28,1 millió dollárt kapart össze a hétvégén, kevesebb mint negyedannyit, mint a 116,1 millióval nyitó első rész hat évvel ezelőtt.

Johnny Depp az Alice Tükörországban című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ha összeadjuk a gyártási- és a marketingköltségeket a Disney-nek 320 millió dollárjába került az Alice Tükörországban, és a Deadline elemzője azt prognosztizálja, hogy még ha nemzetközi szinten kiemelkedően is teljesít a film, a stúdiónak mindenképpen jelentős veszteséggel kell számolnia. A Deadline cikke arra is rámutat, hogy míg az Alice Csodaországban esetében a nézők 51 százaléka nevezte meg Johnny Deppet, mint a fő okot, amiért beültek a filmre, az új résznél ez már csak 35 százalék volt.

A Variety le is hozott egy gyorselemzést Johnny Depp: Egy bukott mozisztár anatómiája címmel, amiből többek között kiderül, hogy a 2011-es A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken óta a színésznek csak egyetlen sikeres filmje volt: a tavalyi Vadregény című fantasy-musical, amiben csak egy kis mellékszerepet játszott. A százmillióból készült Transzcendens például 23 milliós bevétellel zárt Amerikában két évvel ezelőtt, de ez még mindig egész szép eredmény ahhoz a 7,6 millióhoz képest, amit a hatvanmilliós Mortdecai szedett össze tavaly.

Johnny Depp és felesége, Amber Heard a Mortdecai londoni premierjén tavaly januárban Forrás: AFP/Leon Neal

Ha A Karib-tenger kalózai jövő ilyenkor mozikba kerülő ötödik része is alulteljesít, a hollywoodi stúdiók biztos kétszer meggondolják, mielőtt több százmillió dollárt tesznek egy Depp nevével fémjelzett újabb szuperprodukcióba.

Az Apokalipszis alcímű legújabb X-Men-film 65 millió dolláros bevétellel simán nyerte a hétvégét Amerikában, bár kevésbé fényes ez az eredmény, ha megnézzük, hogy a sorozat előző része, a 2014-es Az eljövendő múlt napjai ugyanennyi idő alatt már 90 millió felett volt.

Jennifer Lawrence és Evan Peters az X-Men: Apokalipszis című filmben Forrás: InterCom

A múlt héten bemutatott filmek közül Ryan Gosling és Russell Crowe nagyon szórakoztató akciókomédiája veszített a legkisebb mértékben a nézőiből, de sajnos így is esélytelen, hogy a Rendes fickók vissza tudja hozni akár csak az 50 milliós gyártási költségét, és akkor a több tízmilliós marketingbüdzséről még nem is beszéltünk.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban)

1. X-Men: Apokalipszis ($65 / $65)
2. Alice Tükörországban ($28,1 / $28,1)
3. Angry Birds – A film ($18,7 / $66,3)
4. Amerika Kapitány: Polgárháború ($15,1 / $372,6)
5. Rossz szomszédság 2 ($9,1 / $38,3)
6. A dzsungel könyve ($6,9 / $338,4)
7. Rendes fickók ($6,3 / $21,7)
8. Pénzes cápa ($4,2 / $33,9)
9. Love & Friendship ($2,4 / $3,4)
10. Zootropolis – Állati nagy balhé ($0,831 / $335,8)