Ettől a Pinokkiótól tutira lehidaltunk volna

Sabrina Grdevich az A.I. - Mesterséges értelem című filmben
Vágólapra másolva!
Az 1999-ben bekövetkezett halála idején Stanley Kubrick még tele volt tervekkel. Most egykori asszisztense mesélt arról, hogy a zseniális rendező egy Pinokkió-feldolgozást és egy második világháborús filmet is szeretett volna csinálni.
Vágólapra másolva!

Stanley Kubrick, a 2001: Űrodüsszeia, a Mechanikus narancs és a Ragyogás zseniális rendezője négy nappal azután halt meg, hogy megmutatta a stúdiónak a Tom Cruise és Nicole Kidman főszereplésével éveken át készült Tágra zárt szemek végső változatát. Kubricknak számos meg nem valósult filmterve volt, a hetvenes évek elején egy Napóleonról szó grandiózus történelmi filmet próbált megvalósítani, halála előtt pedig egy Pinokkió-feldolgozás, illetve egy második világháborús film ötletével játszadozott - mesélte el Emilio D’Alessandro, a rendező személyi titkára és barátja a The Guardiannek, aki könyvet is írt a harminc éven tartó munkakapcsolatukból.

Stanley Kubrick, Tom Cruise és Nicole Kidman a Tágra zárt szemek forgatásán Forrás: Collection Christophel/Warner Bros. / Stanley Kubrick Productions/Warner Bros. / Stanley Kubrick P

D’Alessandrót küldte el Kubrick, hogy Pinokkióról szóló olasz könyveket szerezzen be neki, és a titkára elmondása szerint olyan filmet akart készíteni, amelyet az unokái is élvezhetnek majd. „Nagyon örülnék annak, ha megnevettetném és boldoggá tenném a gyerekeket ezzel a Pinokkióval” – idézte fel Kubrick szavait D’Alessandro. Az biztos, hogy a Tágra zárt szemek után nagy váltás lett volna a rendezőtől, ha egy gyerekfilmmel áll elő.

Sabrina Grdevich az A.I. - Mesterséges értelem című filmben Forrás: IWDRM

Már korábban is lehetett tudni, hogy Kubrickot nagyon megfogta Pinokkió története. A hetvenes évek elején kezdett el dolgozni egy Mesterséges értelem című filmterven, ami Brian Aldiss A szuper játékok kitartanak egy nyarat című novellájából indult ki. Ez az írás több hasonlóságot is mutat a mesével, egy robotfiúról szól, akinek minden vágya, hogy ember lehessen, és Kubrick írótársa, Sara Maitland mesélte, hogy a rendező Mesterséges értelem helyett mindig egyszerűen Pinokkió-ként utalt a filmre.

A nyolcvanas évek közepén Steven Spielberg szállt be producerként a projektbe, majd hosszú éveken át ment a szöszölés a forgatókönyvvel, végül Kubrick rájött, hogy igazából nem is ő, hanem Spielberg lenne a legalkalmasabb a film megrendezésére. Spielberg sokáig hezitált, majd Kubrick halála után mégis rákattant a tervre, újraírta a forgatókönyvet, és 2001. nyarán be is mutatták a mozik az A.I. - Mesterséges értelem című filmjét, amelynek több jelenetében a Pinokkió-t olvassa fel az anyuka a robotgyerekének, illetve felbukkan benne a Kék Tündér is.

Steven Spielberg és Haley Joel Osment az A.I. - Mesterséges értelem című film forgatásán Forrás: UIP Dunafilm

A D’Alessandro által emlegetett háborús film a második világháború olasz frontjára kalauzolt volna, és annak az egyik legbrutálisabb ütközetét elevenített volna fel. Monte Cassinót 55 ezer szövetséges katona halála árán tudták visszavenni a német haderőtől.

D’Alessandro Cassinóban született, és maga is mesélt Kubricknak a háborúval járó szörnyű pusztításról. A rendező meg volt győződve arról, hogy egy érdekfeszítő filmet lehetne készíteni az ütközetből, és a titkárát ezzel a tervével kapcsolatban is beszerző körutakra küldte, újságkivágásokat kért tőle, a terület földrajzi adottságairól kérdezgette.

Új-zélandi katonák harcolnak Monte Cassinóban Forrás: The Picture Desk/The Picture Desk Ltd/The Art Archive

Ez a két terv Kubrick 1999-ben bekövetkezett halálával befejezetlen marad, a Napóleon életéről szóló álomprojektjét viszont leporolta az HBO, és a True Detective első évadát és a Beasts of No Nation-t jegyző Cary Fukunaga rendezheti meg hatrészes minisorozatként.