Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Penelope Ann Miller a kilencvenes évek elején bámulatos dolgokat vitt végbe: megtanította csókolózni Arnold Schwarzeneggert és megbolondította Al Pacinót. Ő még úgy is őrjítően szexi tud lenni, ha csak résnyire tárta az ajtót. 

#84 - Penelope Ann Miller (Carlito útja)

Gondolom, mindenki egyetért abban, hogy arra a színésznőre, akit Al Pacino tátott szájjal bámul, oda kell figyelni. Csak mert pontosan ezt történt Penelope Ann Millerrel a Carlito útja című gengszterfilmben. A neve ma már a legtöbb embernek nem cseng ismerősen, de a kilencvenes évek elején úgy tűnt, hogy akár Julia Robertséhez hasonló, diadalmas pályát is befuthat.

Penelope Ann Miller és Robert De Niro az Ébredések című filmbenForrás: InterCom

Egyedüli színésznőként részesült abban a szerencsében, hogy az amerikai színjátszás három legendás alakjával, Marlon Brandóval, Robert De Niróval és a már említett Al Pacinóval is együtt játszott.

Magyarországon a legtöbben persze nem Az újonc-ból vagy az Ébredések-ből ismerik, hanem az Ovizsaru bájos óvónőjeként emlékeznek rá. Sokat idézett nyilatkozatában azt állította, hogy ő tanította meg Arnold Schwarzeneggert arra, hogyan kell a kamera előtt csókolózni.

Penelope Ann Miller és Arnold Schwarzenegger az Ovizsaru című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Az Ovizsaru-tól már senki nem veheti el, hogy Schwarzenegger egyik legszürreálisabb alakítása található benne, de ettől még nem tartozik a kilencvenes évek jelentős filmalkotásai közé. A Carlito útja viszont már valóban egy fontos film: műfajában, illetve Pacino és Brian De Palma rendező pályáján belül is kiemelkedő alkotásnak számít. Penelope Ann Miller karrierjében pedig egyértelmű csúcspont. Vagy akár úgy is fogalmazhatnék, hogy a lehető legjobb pillanatban dobta le magáról a ruhát.

Al Pacino és Penelope Ann Miller a Carlito útja című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Egy balett-táncost alakított a gengszterfilmben, aki éjszakánként vörös parókát viselve kápráztatja el a sztriptízbár vendégeit. Egy hosszú és látványos snittben örökítette meg De Palma azt a pillanatot, amikor a szakállas gengszter a nő bűvkörébe kerül. A megbabonázott Al Pacino a körszínpad mellett sétál, hogy végre az arcát és a melleit is láthassa a táncosnőnek.

Később gonosz játékot művel a férfival, csak résnyire nyitja az ajtót, de még pont annyira, hogy látható legyen a tükörből a vetkőzése. Tudta nagyon Penelope Ann Miller, hogyan kell bánni Al Pacinóval. A forgatáson valójában is összejöttek, és ezt a sajtó előtt sem rejtegette: „Nem titok, hogy együtt vagyunk, nincs ezen semmit szégyellni.”

„Ő egy nagyon szenvedélyes ember. A nőiességnek, a szexualitásnak, a szenvedélynek egy olyan formáját hozta ki belőlem, ami tudtam, hogy bennem van, de ő lobbantotta mindezt lángra” – mesélte Pacinóról.

A Carlito útja utáni nyáron mutatták be a mozik Az Árnyék című nagy költségvetésű szuperhősfilmet, amiben Miller játszotta a női főszerepet Alec Baldwin oldalán. A stúdió nagyon bízott a produkcióban, folytatásokat is terveztek hozzá, de gyorsan letettek erről, miután a gyártási költségét sem hozta vissza a mozipénztáraknál.

Alec Baldwin és Penelope Ann Miller Az Árnyék című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A színésznő addig folyamatosan felszállóágban lévő karrierje itt megtorpant, és az sem volt szerencsés, hogy tartott egy hároméves szünetet mielőtt visszatért A bestia című sci-fi horrorral, ami másfélszer annyiba került, mint Az Árnyék, de alig hozott többet.

Ezután nem is kapott már főszerepet nagy hollywoodi produkcióban, de azért időről-időre felbukkant egy-egy jól sikerült filmben, például A hírnök-ben, az öt Oscar-díjat nyert A némafilmes-ben, legutóbb pedig a Sundance-fődíjas The Birth of a Nation-ben, amit a jövő évi Oscar nagy esélyeseként emlegetnek.

Penelope Ann Miller A némafilmes című filmbenForrás: Fórum Hungary

Cikksorozatunk korábbi részei:

#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates