Jörg Tittel és Aley Helfrecht rendezőpáros nem túlzott, amikor azt mondták, hogy A fehér király univerzálisan közelíti meg a mindenkori diktatúrát, így a feldolgozásukban sem Ceausescu Romániája, hanem a Mechanikus narancs világához hasonló környezet jelenik meg. A disztópikus drámához kiadott, az IndieWire-on debütált első előzetesben már nem lehet ráismerni a könyvet író Dragomán György szülőföldjére, Erdélyre, helyette egy elképzelt elnyomó rezsim szimbólumai köszönnek vissza a képeken.

Azért még így is ismerős érzéseket kelthet némelyik beállítás, a filmet ugyanis a Dunakanyarban vették fel. A fehér király tizenkét éves főhősét, Dzsátát az újonc, szeplős arcú Lorenzo Allchurch játssza el, akinek úgy kell helyt állnia ebben a kegyetlen és erőszakos világban, hogy az apját politikai okokból elhurcolták.

Agyness Deyn A fehér király című filmbenForrás: Fortissimo Films

Az édesanyját Agyness Deyn szupermodell alakítja, akiről a külföldi sajtó dicshimnuszokat zeng a Sunset Song-ban nyújtott alakítása miatt. Jonathan Pryce jelenléte önkéntelenül is eszünkbe juttathatja a hasonló műfajú Brazil-t, de a gyári selejtnek tűnő köztéri kamera is ezt a párhuzamot erősíti.

Az eredeti regény novellák egymással lazán összefüggő fűzéréből áll, amelyből egy apa nélkül maradt kiskamasz dacos küzdelme rajzolódik ki. Ártatlan diákcsínyeknél sokkal durvább dolgok történnek a könyvben, összecsapása a többi gyerekkel egy búzamező felégetésével végződik. Ezt a részt az előzetes alapján a filmbe is átültették.

A fehér király világpremierét a június 15-én kezdődő edinburgh-i filmfesztiválon tartják, a hazai bemutató jövő év elején várható.