Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját. Ezen felül a három főkategória díjazottjai közül a zsűri szintén a Mindenki-nek ítélte a fesztivál nagydíját (SSFF & ASIA 2016 Grand Prix), ezzel az elismeréssel az Oscar-díjra is jelölhetővé vált a magyar rövidfilm.

A legjobb rövidfilm kategóriájában kétféleképpen válhat egy film Oscar-jelölésre alkalmassá: bizonyos rangos filmfesztiválokon nyert díjjal (ezek közé tartozik a Short Shorts is), illetve azzal, ha a filmet bemutatják egy Los Angeles-i moziban.
Szamosi Zsófia a Mindenki című filmbenForrás: Daazo

Deák Kristóf a díjakat Naomi Kawase filmrendezőtől vette át, aki a múlt hónapban Cannes-ban is adott át díjat magyar alkotónak: akkor Andrasev Nadja nyerte a harmadik díjat a Cinéfondation szekció versenyében A nyalintás nesze című animációs rövidfilmjéért.

A Mindenki idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a magyar közönségnek, az utóbbi hónapokban pedig több elismerésben is részesült: közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is.

A Mindenki plakátjaDesign: Frank Rizzo
Minikritikánk a Mindenki című kisfilmről

Szíven üt ez a kisfilm, ami azt mutatja be, hogyan képesek éppen a gyerekek szembeszegülni a logikusként tálalt szisztémának, hogyan lesznek ők a hősök, az egyedüli ép elméjűek. A Mindenki egy olyan világban játszódik, ahol mindenki kiáll egymásért, ahol a gyereket megszégyenítő tanár többszörösen visszakapja a megaláztatás fájdalmát. Mindezt a kilencvenes évek ma már ártatlannak tetsző, idilli kisvárosi közegében, a Kölyökidő és a Cimbora korszakában.

Kedves és tisztességes film a Mindenki, ügyes gyerekszereplőkkel és finom nosztalgiával (amit elsősorban a kiváló jelmezek idéznek elő). Remek helye lenne az M2 vasárnapi matinéjában, de még jobb lenne, ha sokkal több és hosszabb tévéfilm, ifjúsági film készülne ugyanebben a szellemben, tempóban és ízléssel, amik öröknek hitt értékeket közvetítenek a fiatal közönségnek. Mert ez például a magyar film még mindig kiáltó hiányossága. (Gyárfás Dóra)

A tokiói Short Shorts 1999 óta létezik, a mostani, 2016. június 2. és 13. között megrendezett fesztivál volt a 18. kiadása. Mára az egyik legkomolyabb rövidfilmes eseménnyé nőtte ki magát Japánban és Kelet-Ázsiában.