1996-ban a holokauszttagadó brit történész, David Irving beperelte rágalmazásért Deborah E. Lipstadt amerikai történészt. Irving azt nehezményezte, hogy Lipstadt a jó hírnevén ejtett csorbát a Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory című könyvében tett állításaival. A pert végül elvesztette a brit férfi, és Lipstadt szerint ez „nagyon fontos szerepet játszott abban, hogy a keményvonalas tagadást sikerült visszaszorítani”.

A nagy médiafigyelmet kapott perről most tárgyalótermi dráma készült, melyben a Timothy Spall által megformált holokauszttagadó ezer dollárt ajánl fel annak, aki a népirtást igazoló dokumentumot mutat fel neki. Cserébe hazugnak és a történelem meghamisítójának nevezi az amerikai professzornőt alakító Rachel Weisz az angol kollégáját.

„Nehéz ügy volt” – ismerte el Lipstadt a Magyar Narancsnak adott interjújában. A brit törvények értelmében ugyanis a nőnek kellett bizonyítania, hogy nem alaptalan rágalom volt, amit a könyvében állított. Amerikában Irvingnek kellett volna bizonyítania, hogy Lipstadt tényleg aláásta a szakmai reputációját. A per tulajdonképpen lehetőséget biztosított a történésznőnek arra, hogy nagy nyilvánosság előtt bizonyítsa: a holokauszt megtörtént.

Amellett, hogy a tárgyalótermi drámák már önmagukban rengeteg izgalmat hordoznak, a Denial két nagyon fontos kérdést is felvet. Mi vezethet arra embereket, hogy éppen a történelem legjobban dokumentált népirtását tagadják? A másik pedig: meddig terjedjen a szólásszabadság határa?

A Denial című film moziplakátjaForrás: Origo

Lipstadt magát a szólásszabadság hívének tartja, de ahogy a filmben is elhangzik, fontos volt számára, hogy „megvédje a törvény adta jogát, hogy kiállhasson egy olyan ember ellen, aki ki akarja forgatni az igazságot”. A Denial-nak minden bizonnyal valamelyik fesztiválon lesz a világpremiere, aztán szeptember 30-án mutatják be az amerikai mozik.