Tarzannak és Spielbergnek is nagy bukta van kilátásban

Tarzan legendája
Vágólapra másolva!
Hollywood a profizmus fellegvára, de még mindig nem találtak ki arra egy tuti képletet, hogy csak biztosan megtérülő szuperprodukciókba öntsék a pénzt. Két hét van hátra a Tarzan legendája és Steven Spielberg óriásos mesefilmjének a premieréig, és mindkettőt lealázhatja egy hozzájuk képest aprópénzbe került horror. Sorra dőlnek le a bálványok. 
Vágólapra másolva!

Van itt valaki, aki a nyár bemutatás előtt álló látványfilmjei közül a Tarzan legendájá-t vagy A barátságos óriás-t várja a legjobban? Meglepődnék, ha lenne. A majomemberes kalandfilmhez rémes előzeteseket sikerült összevágni, Spielberg meséje helyett pedig sokkal inkább az Eliott, a sárkány-ra vinném el a családom gyerektagjait.

Alexander Skarsgard a Tarzan legendája című filmben Forrás: InterCom

Mindkét filmet a július 4-i ünnepi hétvégén mutatják be Amerikában, és egyik produkció sem számíthat sok jóra. A 180 millió dollárból készült Tarzan legendája az előrejelzések szerint 25 és 33 millió között zárhatja a hétvégét, a szintén százmillió feletti költségvetésű A barátságos óriás teljesítményét pedig 22 és 32 millió közé saccolják – áll a Variety cikében. Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a gyártási költségen felül még több tízmillió dollár megy el a marketingre.

Mindent egybevetve 400 milliót kellene gyűjtenie az ágyékkötős férfinak, hogy nullszaldóra hozza ki a vállalkozást, és megteremtődjön az esélye egy folytatásnak. Ez pedig ilyen pocsék nyitóhétvége után lehetetlennel határos küldetésnek tűnik. A nevető harmadik a The Purge: Election Day című horrorfolytatás lehet, amely 10 millióba került, és 25 milliót hozhat a négynapos ünnepi hétvégén.

2016 eddigi fő tanulsága Hollywood számára az, hogy a Marvel-filmeken kívül semmivel sem lehet biztosra menni. A Deadpool érzett még rá arra, mivel lehet megfogni a közönséget, de amúgy már a sikerfilmek folytatásai, a sztárok és a bejáratott szuperhősök sem jelentenek garanciák. Az Alice Tükörországban a közelébe sem fog jutni az első rész egymilliárdos összbevételének, alulteljesített Ryan Gosling és Russell Crowe, illetve George Clooney és Julia Roberts új közös produkciója is, Tom Hanks legújabb filmje észrevétlen maradt, és még Batman és Superman találkozása sem hozta a várt eredményt.

A Tarzan legendája a legrosszabb hollywoodi hagyományokat követi: a siker reményében elővettek egy ismert nevet, de az eddigi előzetesben semmi olyat nem tudtak felmutatni, ami meggyőzné az embereket a mostani feldolgozás szükségességéről.

Mark Rylance és Ruby Barnhill A barátságos óriás című filmben Forrás: Freeman Film

A barátságos óriás-nál Steven Spielbergről feltételezhetnénk, hogy bevonzza a nézőket a moziba, valójában a rendező filmjei már csak ritkán töltik fel pénzzel az amerikai mozik pénztárait. A 2008-as Indiana Jones-film óta négy filmet készített, és ebből csak egy, a Lincoln gyűjtött százmillió dollárnál többet a tengerentúlon.

– összegzi a helyzetet a Varietynek egy iparági elemző. Én sem találom például arra a választ, hogy a számtalanszor feldolgozott A dzsungel könyve miért nyitott több mint százmillióval Amerikában, és ennek az összegnek előreláthatólag miért csak a negyede jut majd A barátságos óriás-nak, pedig mindkét filmnek ugyanaz a célközönsége.

Nincs még minden veszve, a két filmhez közel álló források elárulták, hogy az utolsó két hétre erős marketingkampányt időzítettek, ami feljebb tornázhatja még a bevételt. A Tarzan legendájá-t már június 30-tól megnézhetjük a magyar mozikban, A barátságos óriás-ra viszont augusztus 25-ig kell várnunk.