Huszonhét éves korában, autóbalesetben elhunyt Anton Yelchin, orosz származású amerikai színész. Az utóbbi két Star Trek-filmben ő játszotta Pavel Chekovot, az Enterprise űrhajó navigátorát, de ismerős lehet a Terminátor negyedik részéből vagy a Halhatatlan szeretők és a Frászkarika című vámpíros filmekből is.

Anton Yelchin a Sötétségben - Star Trek című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Yelchint a saját kocsija gázolta el – értesült a TMZ. Vasárnap délután egy órakor a barátai találtak rá, akik elmentek a kaliforniai otthonába, miután a színész nem jelent meg egy próbán. A kocsi egy tégla postaládához szorította oda Yelchint. A váltó üresben volt, a motor még járt, amikor a holttestre rátaláltak a meredek kocsifelhajtó alján.

Anton Yelchin a 2013-as torontói filmfesztiválonForrás: AFP

1989-ben született Szentpéterváron, szülei híres műkorcsolyázók, akik Amerikába emigráltak, amikor a fiuk hatéves volt. Gyerekszínészként, tízévesen kezdte a szakmát a Vészhelyzet című tévésorozat egyik epizódjában.

Még aranyos kisfiúfejjel láthattuk az Angyali meló főszerepében, illetve Anthony Hopkins partnere volt a Stephen King regénye alapján készült Atlantisz gyermekei-ben.

Anton Yelchin, Hope Davis, Anthony Hopkins és Scott Hicks rendező az Atlantisz gyermekei torontói díszbemutatóján 2001. szeptember 7-énForrás: AFP/J.P. Moczulski

A 2006-os Alpha Dog-ban is kissrácot alakított még, de az elrabolt fiú szerepében nemcsak szerethető volt, hanem meggyőzően is játszott. Első címszerepét a Charlie Bartlett-ben kapta, ahol hasonlóan édes volt a gazdag családból származó, talajvesztett srác szerepében, aki a suli drogdílere lesz.

A legtöbben 2009-ben ismerték meg, amikor a Star Trek mellett egy másik franchise-ban is feltűnt: a Terminátor: Megváltás-ban a fiatal Kyle Reese-t alakította.

Christian Bale és Anton Yelchin a Terminator: Megváltás című filmbenForrás: InterCom

Az Őrülten hiányzol című megejtően őszinte romantikus drámában Felicity Jonesszal együtt törték össze a szívünket (ebben a filmben Jennifer Lawrence is szerepelt, akivel Yelchin korábban A hód című Mel Gibson-drámában is együtt játszott), de nagyszerű volt Jim Jarmusch vámpírfilmjében, a Halhatatlan szeretők-ben is.

Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska és Anton Yelchin a Halhatatlan szeretők című filmbenForrás: THE CANADIAN PRESS/Gordon A Timpen

A Green Room című thrillerét a tavalyi cannes-i premier óta várjuk, hogy végre eljusson Magyarországra. Az elhunyt színésznek hat már leforgatott filmje vár jelenleg bemutatásra, ezek közül az első, a Star Trek - Mindenen túl július 21-én kerül a magyar mozikba.