Bár az alapötlet tetszetős volt: forgassunk westernt a Hortobágyon, Hajdu Szabolcs Délibáb-jára nem volt kíváncsi a közönség, mindössze 2 105-en ültek be rá. Ezt nem lehet másnak, csak bukásnak nevezni, a rendező azonban nem a sebei nyalogatásával töltötte az elmúlt másfél évet, hanem egy teljesen másfajta filmkészítési módhoz nyúlva, filmalapos támogatás nélkül, minimális pénzből a saját otthonában forgatta le az Ernelláék Farkaséknál című kamaradrámát, amelyhez most kijött az első, rendkívüli módon bíztató előzetes.

A sajtóanyag fojtogató légkörről ír, és a házastársi csetepaték, a terhessé váló vendégek valóban ebbe az irányba mutatnak, de emellett Hajdu korai filmjeire jellemző szertelenséget és játékosságot is ki lehet érezni a trailerből. A kedvesen csilingelő popzene pedig a Sundance fesztiválra készült amerikai függetlenfilmekhez teszi hasonlatossá. Nagyszerű lenne, ha úgy mutatná be a magyar valóságot, hogy közben az életkedvünk is megmaradjon.

Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs az ernelláék Farkaséknál című filmbenForrás: Big Bang Media

Az apát Hajdu Szabolcs, az anyát állandó alkotótársa, Török-Illyés Orsolya alakítja, aki a való életben is a felesége. A Skóciából hazatérő, majd a házból nem tágító Ernelláékat Szabó Domokos és Tankó Erika formálja meg. A kamaradrámában feltűnik Hajduék két gyereke, Lujza és Zsigmond is. A két család közt a legkevésbé sincs összhang: Ernelláék folyamatosan irigykedő megjegyzéseket tesznek Farkasék jobb életkörülményeire, Farkasék pedig azt várják, hogy szedjék már a vendégek a sátorfájukat.

Bár adja magát, hogy ez egy nagyon is önéletrajzi ihletésű mű, Hajdu a következőket mondta a Fideliónak az azonos című, filmre adaptált színdarabjáról: „Csak annyira önéletrajzi, amennyire minden művészeti alkotás az. Az a felvetésem, hogy csak egy vagyok a sok közül, és ha magamról beszélek, akkor talán sok mindenki másról is beszélek, mert a problémáink hasonlóak. Nem hinném, hogy ha párkapcsolatról vagy gyereknevelésről van szó, akkor nagyon eltérőek lennének a tapasztalataink. Ezek a lehető leghétköznapibb alapproblémák, csak mi megpróbáljuk finom felbontásban bemutatni őket.”

Moziplakát az Ernelláék Farkaséknál című filmbenForrás: Big Bang Media

Az Ernelláék Farkaséknál világpremierét a július 1-jén kezdődő Karlovy Vary filmfesztivál versenyprogramjában tartják, a magyar mozikban előreláthatólag október elején kezdik vetíteni.