Xavier Dolan még csak 27 éves, de már az ötödik filmjét mutatták be a cannes-i filmfesztiválon. Tavalyelőtt a harmadik legfontosabb elismerést, a zsűri nagydíját zsebelte be, idén pedig egyet előrelépve, már a Grand Prix-vel térhetett haza. De míg két éve nagy egyetértés volt abban, hogy méltán díjazták Dolant a Mommy című filmjéért, addig most nagy megdöbbenést keltett az It’s Only the End of the World (Juste la fin du monde) jutalmazása.

A kritikusok lehordták a családi drámát, a bivalyerős versenyprogram egyik leggyengébb alkotásának tartották, de aztán jött a záróünnepség, és George Miller zsűrije fontos díjat adott a filmnek. Most kijött hozzá az első előzetes, amiből annyi mindenképpen kiderül, hogy francia színészekből ennél erősebb szereplőgárdát nagyon nehéz lett volna összeállítani: Vincent Cassel, Marion Cotillard és Léa Seydoux is játszik a filmben.

Marion Cotillard és Vincent Cassel az It's Only the End of the World című filmbenForrás: Cannes

A trailer alapján egy tipikus, tányércsörömpölős drámának tűnik: a rég nem látott fiú tizenkét év után visszatér a családjához, hogy egy szörnyű titkot közöljön velük. A bohókás pillanatokat hamarosan kisírt szemek és az ordibálások váltják fel, majd az előzetes csúcspontjában a felzaklatott Cassel kis híján behúz egy nagyot a megszeppent öccsét játszó Gaspard Ullielnek.

Az It’s Only the End of the World-ot szeptember 21-én mutatják be a rendező szűkebb hazájában, Quebecben, magyarországi premierről nincs tudomásunk, és ez alighanem így is marad, hiszen a kanadai csodagyereknek eddig egyetlen filmjét sem vetítették a hazai mozik.