James Cameron, az első kettő Terminátor-film, a Titanic és az Avatar rendezője is beszállt a Star Wars: Az ébredő Erő-t kritizálók egyre népesebb táborába. Előbb még elmondta, hogy közeli barátok George Lucas-szal,és vele is már megvitatta a hetedik epizódot, illetve nem akar túlságosan belemenni a film véleményezésébe, mert nagyon tiszteli J.J. Abrams-t, de aztán csak előállt a farbával:

„Azt kell mondanom, hogy míg Lucas hat filmjére az innovatív látásmód volt jellemző, addíg a mostani epizód inkább visszanyúlt olyan elemekért és karakterekért, amelyeket már láttunk korábban, és csak néhány aprócska lépést tett meg az új szereplőkkel.”

James Cameron és George Lucas a CinemaCon nevű rendezvényen 2011-benForrás: AFP/2011 Getty Images/Ethan Miller

Érthető, hogy Cameron az újszerű képi megoldásokat hiányolja a filmből, hiszen több évtizeden át úttörő volt ezen a területen, gondoljunk csak a Terminator 2 szétolvadó T-1000-es modelljére vagy az Avatar elképesztően részletgazdag és élethű fantáziavilágára. Tegyük hozzá, J.J. Abrams-nak soha nem is volt célja a képi világ forradalmasítása, ő direkt a régi Star Wars-filmek hangulatáért nyúlt vissza.

Az más kérdés, hogy túlságosan is a régi, egyszer már bevált dolgokra támaszkodott, így sok igazsága van azoknak, akik egyszerűen az Egy új remény remake-jeként tekintenek Az ébredő Erő-re. Én még várok a végső ítélettel, előbb látni akarom, hogy milyen irányba folytatják – zárta mondandóját Cameron a hetedik epizódról, és alighanem ezzel rengeteg ember véleményének adott hangot.

Daisy Ridley és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő ErőForrás: Fórum Hungary

A legújabb trilógia első epizódja egy nagyon óvatos kezdés volt, amit mindenképpen meglepő, új irányba kell majd fordítani, hogy a következő rész ne legyen csalódás. Személy szerint Az ébredő Erő-nél még nem volt bajom a múltidézéssel, ezt azonban többször nem szabad eljátszani. Ahogy Cameron is mondta, az új szereplők néhány kicsi lépést tettek meg eddig, most viszont eljött annak az ideje, hogy úgy igazából nekilóduljanak.