Nemes Jelesék is dönthetnek mostantól az Oscarról

2016.06.30. 10:48

Nagy megtiszteltetés érte az Oscar-díjas Saul fia alkotóit. Beválogatták őket a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagságba, vagyis mostantól Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr, Clara Royer forgatókönyvíró és Zányi Tamás hangmérnök is dönthet majd arról, hogy ki kapja az egyes díjakat. 

Nemes Jeles László ráadásul két meghívást is kapott: egyiket rendezőként, a másikat forgatókönyvíróként, így egyike annak a 18 filmesnek, akiket több szakma is meghívott. Nekik dönteniük kell, melyik tagozat ajánlatát fogadják el.

Clara Royer, Nemes Jeles László, Erdély Mátyás és Röhrig Géza a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon május 15-énForrás: AFP/Valery Hache

A magyar alkotók beválogatása egybeesik az Akadémia megreformálásának kísérletével. Nagy felzúdulást keltett az idén, hogy a színészek közül már második éve kizárólag fehér férfiak és nők jutottak jelöléshez. Többen bojkottálták a gálát, és minden eddiginél hangosabban követelték, hogy változtassanak az Akadémia elöregedő, fehér, illetve férfi dominanciájú tagságán.

Zányi Tamás a Golden Reel-díjjal a kezében a 2016-os Oscar-gálát megelőző este este Los AngelesbenFotó: Hermann Ildi

A sokszínűség és a tagságon belüli progresszív hangok felerősítése érdekében az Akadémia történetének legnagyobb bővítésre került sor az idén. 683 új tagot hívtak meg, melynek a 46 százaléka nő, 41 százaléka pedig színes bőrű. Immáron Emma Watson, a friss Oscar-díjas Alicia Vikander, a Star Wars feldezettje, John Boyega, az utolsó díjátadón mellőzött Creed – Apolló fia rendezője, Ryan Coogler, a főszereplője, Michael B. Jordan és a bokszfilmben szintén játszó Tessa Thompson is dönthet a szobrok sorsáról.

A bővítés következtében 25-ről 27 százalékra nőtt a nők aránya a tagságban, a nem fehérbőrűek aránya pedig 8-ről emelkedett 11 százalékra. A 683 új tag közül 253 nem amerikai, az ő meghívásukkal is erősödhet a hollywoodi fősodortól eltérő filmek támogatása, az olyan témák felkarolása, amelyre az amerikai, idős, fehér és konzervatív férfiak jellemzően nem vevők.

Michael B. Jordan és Tessa Thompson a Creed - Apollo fia című filmbenForrás: Collection Christophel/© MGM / Warner Bros/Mgm / Warner Bros

Nemes Jeles László már most készülhet arra, hogy jövő év elején rendszeresen azzal fogják nyaggatni, hogy miket favorizál a díjesélyes filmek közül. Az újonnan felvételt nyert tagok teljes listáját itt böngészheti át.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK