Az elmúlt pár évtizedben a magyar filmesek közül az operatőrök vitték a legtöbbre Amerikában. Az etalon természetesen Zsigmond Vilmos, aki olyan legendás filmeket fényképezett, mint A szarvasvadász, a Gyilkos túra és A hosszú búcsú, négyszer jelölték Oscarra, és a Harmadik típusú találkozások-ért meg is kapta a díjat, de nagyon szép kört futott be Hollywoodban Kovács László (Szelíd motorosok, Öt könnyű darab), András László (Rambo, Vérbeli hajsza) és Koltai Lajos (A gyönyör rabjai, Ha a férfi igazán szeret) is.

Pados Gyula az Este forgatásánForrás: SPI

Az újabb generációból a Zsigmond Vilmos asszisztenseként kezdő, majd a Kontroll fényképezésével berobbanó Pados Gyula az, aki a legkomolyabb hollywoodi karriert építette az elmúlt tíz évben. Most egy olyan feladatot kapott, amivel szintet fog lépni.

Ő lesz az operatőre a Jumanji újragondolt változatának, ami egy százmillió dolláros szuperprodukció a jelenlegi két legfelkapottabb amerikai filmsztár, Dwayne Johnson és Kevin Hart főszereplésével (ők együtt játszanak az éppen a mozikban sikeresen futó Központi hírszerzés című akciókomédiában is), de mellettük szerepet kapott a filmben Tom Holland (az új Pókember) és Jack Black is.

Kevin Hart és Dwayne Johnson a Központi hírszerzés című filmbenForrás: UIP Dunafilm

A 2006 óta Amerikában dolgozó Pados Gyula kamerája elé nem először kerülnek világsztárok. Sharon Stone-t fényképezte az Elemi ösztön 2-ben, Keira Knightley-t és Ralph Fiennest A hercegnő-ben, Meryl Streepet és Glenn Close-t az Esté-ben, illetve Jon Hammet Az egymillió dolláros kéz-ben.

Legutóbbi munkájával belekóstolt a hollywoodi blockbusterek világába: Az útvesztő-sorozat Tűzpróba című harmadik részét vette fel, azonban annak a filmnek a 61 millió dolláros költségvetése körülbelül a fele lehet az összegnek, amit az új Jumanji-ra költenek majd. Megkockáztatjuk, hogy ez lesz a legdrágább film, amit magyar operatőr valaha fényképezett.

Dylan O’Brien Az útvesztő: Tűzpróba című filmbenForrás: InterCom

A Jumanji forgatása a következő hetekben kezdődik Hawaiin (ott vette fel Pados az Antal Nimród-féle Ragadozók nagy részét is), a mozibemutató időpontja már ki van írva 2017. július 28-ra.

A rendezői székben Jake Kasdan ül, aki huszonhárom évesen csinálta meg A magány-nyomozó című nagyszerű krimikomédiát Bill Pullmannal és Ben Stillerrel, öt részt rendezett a Különcök és stréberek című zseniális tévésorozatból, de ő jegyzi a Cameron Diaz főszereplésével készült kirobbanóan sikeres Rossz tanár-t is.

A Robin Williams főszereplésével készült Jumanji 65 millió dollárba került, és több mint 262 milliót kaszált 21 évvel ezelőtt. Az új film nem remake lesz, inkább újragondolás.