Felfedeztünk egy őrülten tehetséges, alig huszonnégy éves, igézően szép lengyel színésznőt, aki két filmben is bűvöli a közönséget a Karlovy Vary-i filmfesztiválon. Michalina Olszanska a The Lure című teljesen őrült musical-melodráma-horror hibridben egy csábító sztriptíztáncos hableányt alakít, aki nem riad vissza a férfiak szétcincálásától sem.

A The Lure című lengyel filmet januárban a Sundance filmfesztiválon egyedi látásmódjáért és izgalmas képi világáért díjazták, teljesen jogosan. A fiatal rendezőnő, Agnieszka Smoczynska csodálatosan meseszerű és bizarr világot teremtett a Varsóban partraszálló, sztriptíz bárban karriert építő sellőlányok történetéhez.

Michalina Olszanska a The Lure című filmbenForrás: KVFF

Golden (Michalina Olszanska) és Silver (Marta Mazurek) az ominózus bár zenekarát bűvöli el szirénhangjával a folyóparton, és így rövid úton ők is a színpadon kötnek ki félmeztelenül énekelgetve, illetve egy óriási akváriumban megvillantva egzotikus uszonyukat.

A The Lure a sellőlányok felnőtté, illetve emberré válásáról, első szerelmeikről és a beilleszkedési nehézségeikről szól, de ez a dráma közel sem olyan emlékezetes, mint a megvalósítás módja.

A sok játékos megoldással, dalbetéttel, és néhány brutális szívkitépéssel megspékelt film olyan, mint egy flitteres, őrült, zajos kergetőzés, a mókásabb fajtából. Szól a lengyel elektropop, táncra perdül a szupermarket összes vásárlója, a sellők pedig valami éteri nyelven tárgyalják ki emberi kalandjaikat.

A film másik nagy erénye a Goldent megformáló fiatal lengyel színésznő, Michalina Olszanska. Ez a huszonnégy éves lány úgy néz ki, mintha Natalie Portmant keresztezték volna Louise Bourgoin-nel, és a tekintete olyan igéző, hogy nála alkalmasabb csábító szirént elképzelni sem tudnánk.

Marta Mazurek és Michalina Olszanska a The Lure című filmbenForrás: KVFF

Olszanska még csak három éve szerepel filmekben, de idén rögtön két remek alkotásban is feltűnt a Karlovy Vary-i filmfesztiválon (a másikról is hamarosan írni fogok), és szinte biztos, hogy nagy karrier előtt áll.

- - - - - - - - - - -

Aki kíváncsi lett Michalina Olszanskára, és nem bírja kívárni, hogy behozzák Magyarországra a The Lure-t vagy a Já, Olga Hepnarová-t, nézze meg itt alább a Tiger című jópofa rövidfilmjét, amiről jobb, ha semmit nem árulunk el elöjáróban.