Warren Beatty nem sieti el a dolgokat: az Oscar-díjas hollywoodi legenda már 1973 óta szeretne filmet csinálni az excentrikus milliárdos Howard Hughesról. A köztes időben Hughes többször is megjelent a vásznon: Jonathan Demme Melvin és Howard-jában, a Rocketeer-ben, a Beugratás-ban, életének korai szakaszát pedig Martin Scorsese dolgozta fel az Aviátor-ban. Most végre elkészült Beatty Hughes-filmje is Rules Don't Apply címmel, ami körülbelül tíz évvel azután játszódik, hogy DiCaprio mániákusan ismételgeti az "Ez a jövő"-mantrát az Aviátor végén.

A Rules Don't Apply előzetesét nézve nem teljesen világos, Beatty miért pont ezt az ezerszer látott történetet (legutóbb Woody Allen Café Society-ében) akarta annyira filmre vinni. Az 1958-ban játszódó film főhőse egy fiatalember (Alden Ehrenreich az Ave Cézár!-ból, aki hamarosan a fiatal Han Solo lesz), aki nagy reményekkel érkezik Hollywoodban, két héttel később már Hughes söfőrjeként dolgozik, de megszegi az üzletember egyik legfőbb szabályát, miszerint az alkalmazottjai nem jöhetnek össze a hozzá szerződött színésznőkkel.

A szóban forgó színésznőt Phil Collins lánya, a Tükröm, tükröm-ben Hófehérkét alakító Lily Collins játssza, Hughes szerepében pedig a 79 éves Beatty tér vissza a mozivászonra 15 évnyi kihagyás után. Utoljára a 2001-es gigantikusat bukó Félrelépősdi-ben színészkedett, rendezőként pedig ez az első munkája a 18 évvel ezelőtti Bulworth - Nyomd a sódert! című politikai szatíra óta, ami emlékeim szerint meghökkentően szórakoztató volt.

Lily Collins és Alden Ehrenreich a Rules Don't Apply című filmbenForrás: 20th Century Fox

A Rules Don't Apply amerikai bemutatóját november 23-ra, az Oscar-idény kellős közepére időzítették, ami nem meglepő, tekintve, hogy Beatty-t különösen imádja a Filmakadémia. Karrierje során eddig 14 alkalommal jelölték Oscar-díjra, az 1981-es Vörösök rendezéséért meg is kapta a szobrot, illetve 2000-ben az Irving G. Thalberg-emlékdíjat is átvehette a munkásságáért. Az új filmben feltűnik még Alec Baldwin, Matthew Broderick, Candice Bergen, Martin Sheen, Ed Harris, Steve Coogan és Beatty felesége, Annette Bening is.