Matt Damon már az első három Bourne-filmet sem csacsogta éppen végig, de a jövő héten a mozikba kerülő negyedik epizódban (ötödik, ha számoljuk A Bourne-hagyaték-ot is, de miért számolnánk) a megszokottnál is nagyobb szótlanságba burkolózik. A The Guardian cikkéből derült ki, hogy Damonnak mindössze 25 sornyi szövege van az egész filmben.

Alicia Vikander és Matt Damon a Jason Bourne című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni? Például itt ez a jelenet, amiben Alicia Vikander és Tommy Lee Jones is próbálja szóra bírni Bourne-t, de az amnéziás gyilkológép meg sem mukkan a teljes telefonbeszélgetés alatt.

„Az első filmben még él Marie Kreutz (Bourne barátnője, akit Franka Potente játszott), tehát Bourne-nak van kihez beszélnie, plusz össze van zavarodva azzal kapcsolatban, hogy ki is ő, ezért sokkal beszédesebb” - mondta Damon a The Guardiannek. „De miután a nő meghal a második rész elején, Bourne-ból igazából egy nagyon magányos figura lesz.”

Akármennyire is magányos a főhős A Bourne-csapdá-ban, a film talán legerősebb jelenetében többet beszél, mint a negyedik részben összesen. Arra a jelenetre gondolok, amikor a film vége felé Bourne elmegy annak a lánynak (Oksana Akinshina, aki két évvel korábban a Lilja 4-ever címszerepét játszotta) a lakására, akinek évekkel korábban megölte a szüleit, bevallja neki, hogy mit tett, és bocsánatot kér tőle.

A Jason Bourne július 28-án érkezik meg a magyar mozikba, az említett három személyen kívül szerepel még benne Vincent Cassel, Julia Stiles, Riz Ahmed és Bill Camp (ez utóbbi két színész az Aznap éjjel című nagyszerű HBO-sorozatban játszik éppen), a film rendezője pedig a Csapdá-t és az Ultimátum-ot is jegyző Paul Greengrass.