Kamaszkorunk legszebb mellei – Eva Mendes

2016.07.23. 00:06

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Eva Mendes valószínűleg nem olyan közismert latin szépség, mint Jennifer Lopez, Salma Hayek vagy Rosario Dawson, de aki egyszer meglátja a színésznőt, az többé nem fogja elfelejteni. Denzel Washington az ajtóban nekiesik, Joaquin Phoenix megdolgoztatja a nyelvét, Ryan Gosling pedig nemcsak a vásznon, hanem a való életben is beleszeret. Filmekben ritkán vetkőzik, fotózásokon annál inkább.

#91 - Eva Mendes (Kiképzés, Az éjszaka urai, Spirit - A sikító város, Túl a fenyvesen)

Szemfüles és szerencsés fővárosi olvasóink a következő pár hónapban könnyen összefuthatnak Budapest utcáin a tréningruhás Eva Mendesszel, aki élettársát, Ryan Goslingot kísérte el két kislányukkal a Szárnyas fejvadász 2 forgatására. Vétek volna azonban azzal elintézni Mendest, hogy ő Gosling csaja; talán sosem ismerték el annyira, amennyire megérdemelné, pedig saját jogán is jó színész.

Eva MendesForrás: Alliance

Mendes kubai szülők gyermeke, de már Miamiban született. Római katolikus családban nevelkedett, és gyerekkorában arról álmodozott, hogy beáll apácának, csak aztán kiábrándították, hogy úgy nem fog sokat keresni, ő pedig már akkor tudta, hogy szeretné anyagilag segíteni a családját. Így inkább a modellkedés és a színészet mellett kötött ki, aminek azt hiszem, csak örülni lehet.

Először Will Smith megaslágerének, a Miami-nak a videoklipjében keltett feltűnést néhány másodpercre: ő az a csaj, aki egy sportkocsi volánja mögül, csábos mosollyal spanyolul üdvözli a rappert az örök bulizás városában. A valódi ismertséget azonban Antoine Fuqua kemény zsarufilmjének, a Kiképzés-nek köszönheti, amiben a szerepéért Oscar-díjjal jutalmazott Denzel Washington korrupt zsarufigurájának szeretőjét alakítja, aki egyedül neveli közös gyereküket.

Eva Mendes a Kiképzés című filmbenForrás: InterCom

Tökéletesen megértjük, miért jár vissza hozzá Washington: amikor beugrik hozzá egy numerára, és magával viszi zöldfülű társát, Ethan Hawke-ot, egyből akkora smárolásba kezdenek, hogy Hawke azt se tudja, hova nézzen. Mielőtt Mendes elvonulna a pasijával, és Hawke-ra bízná a kissrácot, még többször behajol a kamera előtt, hogy minél előnyösebb szögből láthassuk a dekoltázsát.

Meztelenül csak egy későbbi jelenetben tűnik fel, akkor is majdnem végig egy párnával takarja a testét, de hát érthető is, hiszen Hawke ekkor már pisztolyt szegez Washingtonra. A pattanásig feszült helyzetben egyedül Washington őrzi meg a lélekjelenlétét, és amikor dudorászva vadászni kezd egykori társára, a háttérben, homályosan elcsíphetjük Mendes hetyke melleit.

Mendes ezután játszott beépített ügynököt és szadista gyilkost is, de gyakran beskatulyázzák a rosszfiúk barátnőjének szerepébe. Az éjszaka urai című bűnfilmben Joaquin Phoenixszel kavar, szemlátomást örömmel adják át magukat a hedonista élvezeteknek, nyalják-falják egymást, Mendes először magát kényezteti, aztán Phoenix elővarázsolja a nő egyik mellét, és csókolgatni kezdi széles mellbimbóudvarát. Hiába, ilyen a nyolcvanas évek züllöttsége! Láthatjuk még vörös ruhakölteményben, ékszerekkel teleaggatva, lefittyedő cigivel a szájában bevonulni egy buliba, majd kinyúlt fehér trikóban vigasztalja az apját gyászoló Phoenixet.

Az éjszakai urai nem lett az új Nagymenők, de Mendes alighanem büszkébb rá, mint a Spirit - A sikító város című borzalomra. Ez az a film, aminél Frank Miller elhatározta, hogy lehúz még egy bőrt a Sin City-ről, csak ezt most ő írja és rendezi, és az alábbi néhány, vérciki jelenetben többek között ilyen orbitális baromságokat kénytelenek faarccal előadni a színészek:

– Ő a Polip! Te is tudod, mire képes!

– Kussolj, és vérezz!

Szegény Mendes belead apait-anyait, és legalább vagány szerelésekbe öltöztetik: eleinte feszülős búvárruhában emelkedik ki a habokból, aztán kalapban és fehér kosztümben dobálja hosszú lábait, miközben valami oknál fogva lefénymásolja a fenekét. A mellét bezzeg egyszer sem mutatja: szemérmesen paraván mögött öltözik át, és neglizséje is inkább csak sejtet, mintsem láttat.

Minden szempontból jobban járunk, ha inkább a Túl a fenyvesen-t nézzük végig Eva Mendes kedvéért, amiben ugyanaz a Derek Cianfrance jutalmazta meg egy csodás szereppel, aki egyszer már Michelle Williamst is lemeztelenítette a vásznon. Egy szűk két és fél órás filmről beszélünk, de ha Mendes önmagában nem volna elég, Ryan Gosling táncol benne egy kiskutyával.

Ryan Gosling és Eva Mendes a Túl a fenyvesen című filmbenForrás: Pro Video

Az alábbi jelenetben a szőkített hajú, kigyúrt és széttetovált Gosling Drive-üzemmódban, hosszú hallgatásokkal fűzögeti az exbarátnőjét játszó Mendest, aki ekkor még ellen tud állni neki, pedig elképesztően romantikus, ahogy az óriáskerék előtt bámulnak egymás szemébe, és úgy feszül a trikó Mendesen, hogy a mellbimbói majdnem átütik a ruhát. Végül egy ágyban kötnek ki, ahol Gosling közös jövőjükről ábrándozik, de Mendes sejti, hogy szomorú lesz a szerelmük vége. Neki lesz igaza, de vigasztalhat minket a tudat, hogy a színészek között a forgatáson szövődött szerelem, és azóta is boldog párkapcsolatban élnek.

Talán feltűnt, hogy Mendes szinte soha nem meztelen a filmjeiben, még a Túl a fenyvesen-ben sem, ahol Gosling keze stratégiailag takarja el a mellét. Cserébe Mendes nagyon sokszor hajlandó volt levetkőzni egy-egy reklám, magazinokban megjelent fotósorozat vagy tiltakozó akció kedvéért. A Calvin Kleinnek forgatott reklámját, amelyben tök pucéran búg a szerelemről, az őrületről meg a titkos megszállottságáról, még be is tiltották az Egyesült Államokban.

Eva Mendes egy magazinfotón és egy PETA-reklámbanForrás: Vogue / PETA

Szerepelt továbbá Francesco Vezzoli, egy vitatott olasz előadó- és képzőművész egyik projektjében, aki olyan sztárokkal dolgozott már, mint Courtney Love, Helen Mirren vagy Sharon Stone. A Vezzoli kiállítását reklámozó, szürreális videóban hol Mendes, hol Salvador Dalí arcát montírozzák rá különböző műalkotásokra és filmjelenetekre. Mendes eljátssza például Anita Ekberget Az édes élet-ből, valamint Antonia Canova szobrát, a győzedelmes Vénuszként ábrázolt Paolina Borghesét, aki fedetlen felsőtesttel hever egy kanapén, és a klipben a kamera egyszer premier plánból zoomol ki a latin Vénusz, Mendes mellbimbójáról.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates