Az Oscar-díjas színésznő, Juliette Binoche lesz a miskolci CineFest megnyitójának vendége. A filmfesztivál szeptember 9-én kezdődik a Binoche 1993-as filmje, a Három szín: Kék vetítésével. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskiról, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

Juliette Binoche tavaly fenruárban a berlini filmfesztiválonForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A fesztivál CineClassics-blokkjában, amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat, Kieslowski karrierzáró trilógiájának mindhárom része szerepel: a Három szín: Kék szeptember 9-i vetítését 10-én este a Három szín: Fehér, 11-én a Három szín: Piros követi.

A Három szín, ez az egyetemes filmtörténetben is egyedülálló trilógia mintegy negyven díjat nyert a világ legrangosabb fesztiváljain. A Kék-et Velencében, a Fehér-et Berlinben, a Piros-at Cannes-ban mutatták be, és egy Arany Oroszlán, több César, egy Ezüst Medve, az Independent Spirit Award, négy Golden Globe- és három Oscar-jelölés (köztük a legjobb rendezőnek járó) is mutatják, hogy ez a különleges vállalkozás páratlan visszhangot váltott ki.

Juliette Binoche a Három szín: Kék című filmbenForrás: CineFest

Juliette Binoche-t a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol beteg-ből ismerheti, de sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségé-t, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere és a Csokoládé-t is, melyben Johnny Depp-pel játszott együtt. A színésznő olyan híres rendezőkkel is forgatott, mint Jean-Luc Godard, a kétszeres Arany Pálma-díjas Michael Haneke és Abbas Kiarostami.

Az elmúlt években a CineFesten volt a magyar premierje az Arany Pálma-díjas Adele életé-nek, a Sráckor-nak, az Oscar-díjas Whiplash-nek és a Love 3D-nek is. Miskolc vendége volt már például Kevin Macdonald (a Miskolcon született világhírű, Oscar-díjas Emeric Pressburger Oscar-díjas unokája), Sɬawomir Idziak, a legendás lengyel operatőr, Agnieszka Holland, az Európai Filmakadémia igazgatója, az argentin születésű botrányfilmes, Gaspar Noé, továbbá a független amerikai filmes generáció olyan kiemelkedő tagjai, mint például az azóta Star Wars-rendezővé avanzsált Colin Trevorrow, vagy az Oscar-jelölt Benh Zeitlin. 2015-ben az CineFest életműdíját Claudia Cardinale kapta.