M. Night Shyamalan rendezőről meg lehetne mintázni a nagy túlélő szobrát. A bukásai száma alapján már be kellett volna, hogy fuccsoljon a karrierje, de ő ismét leforgatott egy thrillert, aminek ráadásul még rendkívül ígéretes is az előzetese. A Split-ben egy többszörösen hasadt személyiségű embert alakít James McAvoy, aki három kamaszlányt rabol el. A benne rejlő személyiségek önmagukban is nyugtalanítóak, de ami a legijesztőbb, hogy állítólag egy igazi szörnyeteg is ott bujkál benne.

A Hatodik érzék-kel berobbant rendező a 2004-es A falu után kezdett komoly lejtmenetbe, sorban buktak meg a filmjei. A Föld után című sci-fit követően már nem is kapott több lehetőséget nagyszabású hollywoodi produkció elkészítésére. Úgy tűnt, végleg befellegzett neki, ő azonban kis költségvetésű filmeket kezdett el forgatni, és sok-sok év után először aratott sikert a tavaly bemutatott The Visit című horrorral, amely megsokszorozta az ötmillió dolláros gyártási költségét, világszinten kis híján 100 milliót termelt.

James McAvoy a Split című filmbenForrás: Universal

A javarészt egy helyszínen játszódó Split sem kerülhetett sokkal többe, bár ebben már ismertebb nevek játszanak. A skót McAvoyt alighanem az X-Men-sorozat Xavier professzorával azonosítják a legtöbben, a trailerben legtöbbet mutatott áldozatot pedig Anya Taylor-Joy játssza, akit a horrorfilmek kedvelői a zsáner idei szenzációjában, a The Witch-ben láthattak, és hamarosan a címszerepet alakítja Ridley Scott fiának Morgan című sci-fijében.

A hasadt személyiségű emberek eljátszása igazi jutalomjáték lehet a színészeknek, hiszen egy filmen belül mutathatják meg, mennyire széles is az eszköztáruk. Az előzetes alapján McAvoy élt ezzel a lehetőséggel, és ezzel jól keresztbe tett Leonardo Dicapriónak. Még tavaly írtunk arról, hogy A visszatérő sztárjának megvalósulni látszik a régi álma, eljátszhatja Billy Milligant, akiben egyszerre huszonnégy személyiség lakozott. Ő volt az első ember, aki sikeresen hivatkozott mentális betegségére a bíróságon. Nemi erőszakkal és fegyveres rablással vádolták, de a személyiségzavara miatt felmentették a vádak alól.

Anya Taylor-Joy a Split című filmbenForrás: Universal

Csodálkoznánk, ha Shyamalant nem inspirálta volna Milligan esete. McAvoy zakkant karakterében eggyel kevesebb, azaz huszonhárom különböző személyiség található. A Split-et január 20-án mutatják be Amerikában, a The Visit-tel ellentétben remélhetőleg Magyarországra is el fog jutni.