Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Volt idő, amikor Görög Zita hétről hétre feltűnt a tévé képernyőjén, és ezzel Magyarország jelentős részét lázban tartotta. Rajongói álmait két filmben is beteljesítette, előbb egy angol színészlegenda oldalán vetkőzött egy szál bugyira, majd a Rudas fürdő nagymedencéjéből mászott ki anyaszült meztelenül.

#92 - Görög Zita (Oroszlánbarlang, 8mm 2)

A kétezres évek közepén Görög Zita az ország jelentős részét lázban tartotta. Három évadon keresztül hétről hétre kint állt a Megasztár színpadán, és ő vigasztalta a kiesett versenyzőket, vagy éppen örült a továbbjutott énekesek sikerének. A róla készített meztelen fotósorozat a Playboy magazin egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó számát eredményezte 2004 őszén, ebben az időszakban elég volt Görög Zita nevét beletenni egy cikk címébe, és máris több tízezren kattintottak rá.

Görög Zita a 2005-ös Fej vagy írás című filmhez készült promóciós fotónForrás: Analóg Artist Kft.

A modellszakmát műsorvezetésre és színészetre váltó csodaszép nő Magyarországon kívül is jelentős rajongótábort szerzett magának az Underworld-filmekkel. A Budapesten forgatott első részben ugyan csak negyven másodpercre tűnt fel Amélia vámpírkirálynő szerepében, aztán szét is tépték a vérfarkasok, de állítólag olyan mély benyomást tett a nézőkre, hogy közkívánatra támasztották fel a második részben, és ezúttal már szöveget is adtak neki.

Görög Zita az Underworld című filmbenForrás: SPI

Göröcs Zita néven született, egy észak-magyarországi bányászvárosból küzdötte fel magát odáig, hogy nemzetközileg is elismert modell legyen. Harmincnál is több országban dolgozott, évekig ő volt Kirsten Dunst testdublőre, még a Red Hot Chilli Peppers frontembere, Anthony Kiedis is csapta neki a szelet. Műsorvezetőként először a TV2 mozimagazinjában, a Cinematrix-ban láthattuk, ennek a műsornak forgatása közben rögzítették a Heregolyó, ribizli címmel elterjedt pikáns szövegezésű videót, melyben McNemeny Márkkal ökörködik együtt.

Görög Zita többször nyilatkozta, hogy modellkarrierjének a 2001. szeptember 11-i terrortámadás vetett véget: azután már nem volt maradása New Yorkban. Ennek fényében milyen ironikus, hogy filmes karrierjét pont egy olyan jelenettel indította be, amiben egy medence partjáról, három másik modell társaságában nézi a tévé élő közvetítését a World Trade Centerbe fúródó repülőgépről. Ez volt a 2002-es Szerelem utolsó vérig című film, amit harminchatodannyian néztek csak meg a magyar mozikban, mint a trilógia első részét tizenhat évvel korábban.

Beri Ary után Zita rögtön az angol színészlegenda, Bob Hoskins oldalán találta magát az Oroszlánbarlang (Den of Lions) című kétes minőségű maffiafilmben. Hoskins sokat dicsérte és segítette a tapasztalatlan színésznőt – emlékezett vissza Görög Zita idén februárban. „Mindig volt arra öt perce, hogy odafigyeljen másokra, és szereptől függetlenül mindenkit kollégának tekintett."

Bob Hoskins és Görög Zita az Oroszlánbarlang című filmbenForrás: Flamex

Stephen Dorff-fal, a másik főszereplővel viszont már nem volt ilyen harmonikus a kapcsolata, mivel ő másként nézett a pályakezdő színésznőkre. „Vele nincs közös fotóm, mert az egyik jelenet felvétele előtt a hátsómra csapott, én pedig azzal a lendülettel az arcába, így a kapcsolatunk megpecsételődött."

Zita az orosz maffiafőnökbe, vagyis Bob Hoskinsba csimpaszkodva jelenik meg először, fennhéjázóan rágózik, a kinézetéről pedig elmondható, hogy sztereotipikus kelet-európai örömlánynak öltöztették. Később aprócska piros ruhában, részegen, nevetgélve ingerli azzal a Dorff által alakított beépített ügynököt, hogy „I love you, I love you”, végül pedig mindössze egy szál bugyit viselve mászik ki az ágyból.

A 2003-ban forgatott Oroszlánbarlang-ban még a bugyis séta volt a csúcs, a 2005-ös 8 mm 2-ben aztán már tényleg mindent megmutatott magából. (A film címe amúgy csalóka, valójában semmi köze nincsen a Nicolas Cage főszereplésével készült, öt évvel korábbi 8 mm-hez.) Forró jelenetek sorozatában szédíti el a Lori Heuring és Johnathon Schaech által megformált párt, parázslóan érzéki táncot lejt a menyasszonnyal, majd hármas szexre invitálja a két turistát.

Aki ezt a videót megnézi, az garantált, hogy mostantól önkéntelenül is azzal a gondolattal fog belépni a Rudas fürdőbe, hogy bárcsak Görög Zita is ott úszkálna pucéran a nagymedencében. Annak idején Görög Zita filmbéli kitárulkozásáról az eset jelentőségéhez képest hihetetlenül részletes beszámolót jelentettünk meg, amely az Origo Filmklub addigi történetének messze legolvasottabb cikke lett.

Lori Heuring és Görög Zita a 8 mm 2 című filmbenForrás: Sony

A színésznő meztelenkedős időszaka mindössze három évig tartott, és ezzel párhuzamosan a kifutók és a film világától is besokallt. Ez „nem egy természetes közeg. Egyáltalán nincs jó hatással az emberre. Borzasztó nehéz megmaradni épelméjűnek” – fakadt ki az Origónak adott interjújában 2006 áprilisában.

Élete átértékelésében közrejátszhatott, hogy az Underworld kivételével csak B-kategóriás külföldi produkciókban kapott szerepet, illetve a magyar filmekkel sem volt szerencséje: nem elég, hogy a Fej vagy írás című romantikus vígjáték szörnyen rosszul sikerült, hosszú ideig még ki sem fizették a munkájáért.

A filmes pucérkodásairól és a bevállalós fotózásairól 2011-ben már így nyilatkozott: „Teljes mértékben megbántam. Ha most, 32 éves fejjel kellene erről döntenem, akkor biztos nem vállalnám el.”

A mai napig tartja magát ahhoz, hogy nem vetkőzik le többé a kamera előtt. Hosszú ideje a legmerészebb talán idén júniusban volt, amikor Király Gábor tiszteletére csupán egy szürke mackónadrágban pózolt a tükör előtt, de nem sokkal később törölte is ezt a fotót az Instagramról. 

Cikksorozatunk korábbi részei:

#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates