Miskolcra jön a nő, aki örömét leli a nemi erőszakban

Elle
Vágólapra másolva!
Az idei CineFest programjának a bejelentése még várat magának, de az a pár filmcím, amit megtudtunk a felhozatalból, már most egyértelművé teszi, hogy a hazai filmőrülteknek ismét Miskolcon lesz a helyük szeptember közepén. Daniel Radcliffe fingó hullaként nevel az élet szeretetére, Isabelle Huppert a legmagasabb fokon űzi a polgárpukkasztást, és az év eddigi legnagyobb magyar fesztiválsikerét szállító Ernelláék Farkaséknál is a borsodi megyeszékhelyen lesz először látható. 
Vágólapra másolva!

A CineFest évek óta biztos pont a magyar filmőrültek életében. Itt lehetett először látni a később négy Oscarra jelölt A messzi dél vadjai-t, itt debütált Magyarországon Edgar Wright Cornetto-trilógiájának befejező darabja, a Világvége, és itt szedte első hazai áldozatait az őrülten intenzív Whiplash.

Miles Teller és J. K. Simmons a Whiplash című filmben Forrás: Mozinet

A fesztivál hagyományosan bivalyerős programja megtanított minket arra, hogy ha fellelkesülünk egy előzetes láttán, és az a szokásosnál akár csak egy kicsit is bevállalósabbnak tűnik, akkor a CineFest szervezőibe vethetjük az összes bizalmunkat.

A fingó hullás Swiss Army Man előzetese után is rögtön arra gondoltunk, hogy ezt a filmet egyik magyar forgalmazó sem meri majd behozni, egyetlen reményünk a miskolci fesztivál. Az álmunk valóra vált, ahogy tavaly az Én, Earl és a csaj, aki meg akar halni-t, úgy az idén is elhozza a CineFest a Sundance filmfesztivál aktuális felfedezettjét.

Paul Dano és Daniel Radcliffe a Swiss Army Man című filmben Forrás: A24

Az életörömtől kicsattanó filmben Daniel Radcliffe egy partra mosott hullát játszik, aki kisvártatva egy magányos, öngyilkosságot fontolgató hajótörött (Paul Dano) legjobb barátja lesz.

A Hunt for the Wilderpeople című új-zélandi vígjáték szintén a Sundance-en debütált, kritikusunk Karlovy Varyban látta, és csupa jót írt róla. A vadonba elszökő kiskamasz főhőst rögtön a szívébe zárta, és ásítani sem volt ideje, „olyan fáradhatatlanul ontja magából a mókásabbnál mókásabb jeleneteket és poénokat” a film.

Julian Dennison és Sam Neill a Hunt for the Wilderpeople című filmben Forrás: Defender Films

A Sundance mellett a cannes-i programból is megszerzett egy nagyvadat a CineFest. A Robotzsaru-t és az Elemi ösztön-t jegyző Paul Verhoeven a tőle megszokott magas színvonalon műveli a polgárpukkasztást az Elle című, fekete komédiába oltott erotikus thrillerben. A jómódú cégvezetőt (Isabelle Huppert) egy álarcos betörő megerőszakolja a lakásában, de a nő könnyen túllép az eseten, amely bárki számára traumatikus lenne. Éli tovább az életét, mintha mi sem történt volna, sőt rájön, hogy igazából élvezte a nemi erőszakot, és újra vágyik rá.

„Huppert, aki bármikor kapható egy kis nézősokkolásra, és itt láthatóan örömét leli abban, hogy saját korábbi jéghideg-perverz karaktereit karikírozza ki éjfekete humorral és bámulatos komikusi időzítéssel” – írtuk a főszereplő színésznő játékáról a cannes-i premier idején.

Isabelle Huppert az Elle című filmben Forrás: Sony Pictures Classics

A versenyprogramba egyetlen magyar film, a román új hullám legjobb erényeit ötvöző Ernelláék Farkaséknál került be ide, ez egyben azt is jelenti, hogy a Karlovy Varyban fődíjat nyert dráma első nyilvános magyarországi vetítése Miskolcon lesz majd.

Zsigmond Vilmos két éve még életműdíjat kapott Miskolcon, a 2016 elején elhunyt Oscar-díjas operatőr sajnos az idén már csak egy róla szóló dokumentumfilm főszereplőjeként tud visszatérni a borsodi városba. Kollégái, híres színészek és rendezők mesélnek a közös munkáról, illetve harsogják Zsigmond nagyszerűségét.

Többek között a Halál a hídon két főszereplője, John Travolta és Nancy Allen, a Maverick rendezője, Richard Donner és A mennyország kapujá-ban prostituáltat játszó Isabelle Huppert is megszólal a Close Encounters with Vilmos Zsigmond (Közeli találkozások Zsigmond Vilmossal) című filmben.

A CineFest látogatói ritkán maradtak tudományos-fantasztikus történetek nélkül, négy éve még az is megtörtént, hogy nagy meglepetésre az Eltűnő hullámok című litván sci-fi nyerte a fesztivál fődíját. Idén a Native című film segítségével léphetünk be egy űrhajó fedélzetére, és ismerkedhetünk meg két emberszerű, telepátia útján kommunikáló földönkívülivel. Egy bolygó kolonizálása a küldetésük, és idővel egyre feszültebbé válik a kapcsolatuk, mivel máshogy kezdenek el vélekedni a feladatukról.

A két főszereplőt a Cumberbatch-féle Sherlock rendőrfelügyelőjét megformáló Rupert Graves és a Trónok harca Meera Reedjeként ismert Ellie Kendrick játssza. A Native előzetese alacsony költségvetésről árulkodik, ezt remélhetőleg képesek lesznek majd mély gondolatisággal és fordulatos cselekménnyel ellensúlyozni.

Kevés pénzből is össze lehet hozni nagyszerű sci-fit, remek példa erre George Lucas első nagyjátékfilmje, a THX 1138, amelynek a felújított változatát vetítik majd Miskolcon.

Képkocka a THX 1138 című filmből Forrás: Mokép

A sci-fi-rajongók mellett a horror kedvelőinek is egy műfaji klasszikussal kedveskedik a CineFest, az 1984-es Rémálom az Elm utcában Freddyje felújított kópiáról vetítve fészkelődhet be a miskolciak fejébe.

És ez még csak a töredéke a teljes programnak, biztosak lehetünk benne, hogy a szeptember 9. és 18. között megtartott CineFest még bőven fog olyan bejelentésekkel szolgálni, amiktől minden filmőrült a szívéhez kap.