Hatalmasat bukott, egy csapásra véget vetett Hollywoodban az Elemi ösztönnel indult szexuális szabadosság korszakának, kinyírta Elizabeth Berkley színésznő, Paul Verhoeven rendező és Joe Eszterhas forgatókönyvíró karrierjét. Az 1995-ös bemutató idején még ócsárolták a kritikusok a Showgirlst, de aztán sokan meggyőzték magukat arról, hogy igazából egy zseniális szatíra, és különben is, tök szórakoztató. Az idén ősszel Franciaországban a mozikba küldik minden idők egyik legvalószínűtlenebb kultuszfilmjének felújított változatát, ehhez jött most ki egy előzetes.

A Robotzsaru-val, majd az Elemi ösztön-nel bizonyító Paul Verhoeven karrierjét kerékbe törte a Showgirls bukása. Rendezett még két filmet a tengerentúlon, de mivel sem a Csillagközi invázió, sem az Árnyék nélkül nem lett pénzügyileg sikeres, ezért végleg búcsút inthetett Hollywoodnak. Nála is rosszabbul járt Elizabeth Berkley, a Showgirls mélyvízbe bedobott, fiatal főszereplőnője, aki a bukás után nem kapott több főszerepet mozifilmben.

Elizabeth Berkley a Showgirls című filmbenForrás: InterCom

Az évek múltával aztán furcsa dolog történt Verhoeven filmjével: elkötelezett, sőt fanatikus rajongótábor alakult ki körülötte, és szépen lassan kultstátuszba emelkedett.

Ez a folyamat mostanra már ott tart, hogy Franciaországban mozikban fogják vetíteni a film minden eddiginél jobb minőségű, felújított változatát, és a szeptember 14-i premierrel egyidőben Blu-ray-en is kiadják.

A Showgirls ismételt bemutatójához egy új előzetest is összevágtak, amelyet csak akkor indítson el, ha nem lesz baja abból, hogy pucér női testek lepik el a képernyőjét.

A trailerben felvillanak részletek Berkley anyaszült meztelen táncából, amit négy évvel ezelőtt minden idők negyedik legszexibb filmes sztriptízjelenetének választottunk meg, illetve belepillanthatunk picit a legendás medencés szexjelenetbe is, amelyben a párductestű színésznő úgy vonaglik Kyle MacLachlan ölében, mintha az ördög szállta volna meg. Ez utóbbival kapcsolatban Joe Eszterhas is elismerte, hogy a legbizarrabb szexjelenet volt, amit valaha írt. 

Rebecca Romijn a Femme Fatale című filmbenForrás: SPI
A tíz legszexibb sztriptíz
Salma Hayek lábszárán csurog a tequila, Natalie Portman csillámbugyiban feszít, Demi Moore pedig a boa ördöge. Egyértelmű, hogy a filmtörténet legizgalmasabb vetkőzős jeleneteinek összegyűjtéséhez soha nem kell apropó. Ki hogyan dobta le a ruháját a filmvásznon?

Paul Verhoeven jogosan nyilatkozta azt tavaly, hogy ilyen filmet ma már nem mernének készíteni Hollywood nagy stúdiói, „mivel a meztelenség az eddiginél is nagyobb tabu lett az Egyesült Államokban”.

Elizabeth Berkley táncosnőjén keresztül az amerikai álom visszásságairól, a szórakoztatóipar erkölcstelenségéről próbálta meg lerántani a leplet az Eszterhas forgatókönyvéből dolgozó rendező. Mindehhez Amerika legcsicsásabb városát, Las Vegast tette meg helyszínnek.

Joe EszterhasFotó: Valuska Gábor
Magyar vagyok, így határtalan az önbizalmam
A budapesti Puskin moziban tartott fejtágítót Joe Eszterhas, a Flashdance, az Elemi ösztön és a Showgirls magyar származású forgatókönyvírója. A nagy természetéről ismert filmes elmesélte riporterünknek, ki a legőrültebb Hollywoodban, kinek húzott be legutóbb, és hogy milyen serkentőket fogyasztott munka közben. Persze azt is megkérdeztük, hogy milyen volt Sharon Stone az ágyban. Olvassa el interjúnkat!