Az autóbalesetben elhunyt Anton Yelchin szülei beperlik a Fiat Chryslert – adta hírül a Variety. Halált okozó műszaki hiba miatt követelnek kártérítést a cégtől, miután a színészt a saját kocsija, egy 2015-os Jeep Grand Cherokee elütötte. Az autót a meredek kocsifeljáró tetején állította le, ami aztán hátragurult, és a beton postaláda, illetve a kerítés közé szorította be Yelchint. A halál oka fulladás volt, de a halottkém szerint a színész perceken belül belehalt volna a sebesüléseibe is. 

Anton Yelchin a 2013-as torontói filmfesztiválonForrás: AFP

A Fiat Chrysler áprilisban több mint 1,1 millió autóját és terepjáróját hívta vissza világszerte az automata váltó visszajelzései miatt, amelyeket a használók gyakran félreértenek. Több vezető is panaszkodott arra, hogy ő abban a hitben szállt ki a kocsiból, hogy az parkoló állásban van, valójában viszont üresben volt, és ez elgurult járművekhez, koccanásokhoz vezetett. 

Majdnem hétszáz panasz nyújtottak be a sebességváltó hibája miatt, a panasszal élők szerint 266 esetben okozott balesetet, ebből 68 esetben személyi sérüléssel is járt. Yelchin halálának okát jelenleg is vizsgálják, az övé az első haláleset, amit összefüggésbe hoztak a hibás sebességváltóval.

A 2015-ös Jeep Grand CherokeeForrás: Fiat Chrysler

Yelchin családja az autógyártó cégen kívül az AutoNation nevű üzletláncot és a sebességváltót gyártó ZF North Americát is beperli. A huszonhét évet élt Anton Yelchin jelenleg a Star Trek: Mindenen túl című filmben látható a magyar mozikban.