Kamaszkorunk legszebb mellei - Diane Lane

2016.08.12. 22:30

Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Manapság Superman joviális nevelőanyjaként láthatjuk Diane Lane-t a moziban, a kétezres évek elején viszont még az erotikus kisugárzásával forrósította fel a nézőtereket. Richard Gere helyett inkább egy francia szépfiúval üzekedett egy étterem vécéjében, Viggo Mortensennel egy vízesés alatt szeretkezett, Stallone fenekétől azonban megrettent.

#93 - Diane Lane (Lady Beware, A nagyváros, Vital Signs, Séta a Holdon, A hűtlen)

Hollywood egyik nagy igazságtalansága, hogy az érzékeny szépségű Diane Lane-ből sosem lett A-kategóriás sztár. Talán túl intellektuálisnak találták a kinézetét, ezért nem bízták rá olyan nagyszabású filmek főszerepét, amelyektől zajos világsikert reméltek az alkotók. Pedig úgy tűnt a karrierje kezdetén, hogy pár év alatt felküzdi magát a legismertebb nevek közé.

C. Thomas Howell és Diane Lane A kívülállók című filmbenForrás: Intervideo

Tizennégy évesen annyira elbűvölte Laurence Olivier-t az Egy kis romantika forgatásán, hogy az angol színészlegenda az új Grace Kellynek nevezte őt. Tizennyolc évesen már túl volt két Coppola-filmen, olyan későbbi nagy sztárokkal szerepelt együtt A kívülállók-ban és a Rablóhal-ban, mint Tom Cruise, Patrick Swayze, Matt Dillon vagy Nicolas Cage.

Nem sok választotta el attól, hogy róla szóljon az egész nyolcvanas évek, ő azonban a később bombasikert aratott Kockázatos üzlet és A nagy csobbanás helyett a Ha eljönnek a bomberek-et választotta, amelyet ma már csak a legelvetemültebb filmőrültek ismernek. Tetézte a bajt, hogy a harmadik közös munkája Coppolával balul sült el, A gengszterek klubja a felét sem hozta vissza a hatvanmilliós költségvetésének.

Diane Lane A gengszterek klubja című filmbenForrás: Mokép

A bukást nehezen viselte Lane, húszévesen hátat fordított Hollywoodnak, és az anyjához költözött Georgia államba. Két év múlva visszatért ugyan a film világába, de innentől kezdve már nem jött könnyen számára a siker. Számos, mára elfeledett alkotásban szerepelt, az 1987-es Lady Beware ismertségéről is mindent elmond, hogy a mai napig nem adták ki DVD-n. A rajongók számára viszont fontos film, hiszen Lane ebben a thrillerben mutatta meg először a formás melleit.

A gyertyafényes fürdőzés csak a kezdet, rövidesen a napközben kirakatokat berendező nő erotikus álmába nyerünk betekintést, majd egy ágyon végigfeküdve csábít érzéki szexre a színésznő. Már ennek a videónak elégnek kellene lennie ahhoz, hogy az ember örök életére a színésznő elkötelezett rajongójává váljon.

Matt Dillon és Diane Lane A nagyváros című filmbenForrás: Mokép

Lane meztelenkedéssel próbálta felgyorsítani a visszatérését Hollywoodba, így aztán 1987-ben két filmben is levetkőzött, és A nagyváros-ban is kapható volt egy fülledt szexjelenetre. Matt Dillon aránylag még jól tartja magát, az én arcomra biztosan jobban kiülne a csodálat, ha a barna hajú színésznőt nézném a mulatóban, ahogy óriási legyezőkkel a kezében lejt táncot a színpadon.

A kilencvenes éveket is pucérkodással indította, a Vital Signs-ban egy lila fénnyel szexivé varázsolt raktárhelyiségben jut el a gyönyör magas fokára, de a siker ebben az évtizedben is sokáig elkerülte az amúgy szorgalmasan próbálkozó Lane-t.

A nagy durranásnak szánt Chaplin és a Silvester Stallonéval súlyosbított Dredd bíró is hervasztóan szerepelt az amerikai mozipénztáraknál. 1999-ben aztán komoly fordulat állt be: a kritikusokat elkápráztatta Lane a Séta a Holdon nyújtott színészi játékával.

Elhanyagolt feleségként nem tud ellenállni a karizmatikus hippit játszó Viggo Mortensennek, és gyönyörű helyszínen, egy sziklák közt zuhogó vízesés alatt szeretkezik a férfival. A három évvel későbbi A hűtlen-ben ismét egy hűtlen feleséget formált meg, aki a férjét alakító Richard Gere helyett sokak meglepetésére inkább egy francia antikváriumi eladóval (Olivier Martinez) gabalyodott szenvedélyes viszonyba.

A szerep sokat kivett belőle, többször is csak akkor álltak le a forgatással, mikor már az összeomlás határára került, de cserébe a film meghozta számára karrierje legnagyobb elismerését, a legjobb színésznő díjára jelölték az Oscar-gálán.

Diane Lane és Olivier Martinez A hűtlen című filmbenForrás: InterCom

Azt hihetnénk, hogy Diane Lane nem csinál nagy ügyet a pucérkodásból, de pont az egyik legismertebb filmjében, a Dredd bíró-ban nem vállalkozott arra, hogy ruha nélkül mutatkozzon. A legtöbb színésznő azzal magyarázná ezt a döntést, hogy dramaturgiailag nem tartotta indokoltnak a meztelenkedést.

Lane azonban egyik elcsépelt indokhoz sem nyúlt, helyette évekkel később bevallotta, hogy attól félt, hogy egy képkockán lesz majd látható Stallone és az ő feneke. És míg az akciósztár hátsóját tökéletesnek tartja, addig a sajátját csontosnak.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#92 - Görög Zita
#91 - Eva Mendes
#90 - Clémence Poésy
#89 - Ubrankovics Júlia
#88 - Margot Robbie
#87 - Violante Placido
#86 - Audrey Tautou 
#85 - Bordán Lili
#84 - Penelope Ann Miller
#83 - Jennifer Lopez
#82 - Olga Kurylenko
#81 - Diane Kruger
#80 - Marozsán Erika
#79 - Gwyneth Paltrow
#78 - Hámori Gabriella
#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates