Nagy Feró megszökik az idősotthonból, hogy romkocsmát nyisson

Pappa pia, Nagy Feró
Vágólapra másolva!
A több mint egymilliárd forintból készülő Pappa pia forgatása még a felénél sem tart, de az alkotók máris 2017 nagy dobásaként harangozzák be a legendás magyar slágerekkel megbolondított musicalt. Az Amerikában élő és alkotó magyar rajzfilmes rendezőnek, Csupó Gábornak annyira megtetszett a sztori, hogy egyből hazarepült, a főszerepre pedig Szabó Kimmel Tamást választotta, aki egyszer már meghódította énektudásával a mozivásznat. A sajtótájékoztatóval egybekötött forgatási látogatáson bemutatták a szereplőgárdát, megtudtuk, zavarja-e Nagy Ferót, hogy mindig ugyanolyan szerepekre kérik fel, és egy új felfedezettet is megismerhettünk.
Vágólapra másolva!

Egy forgatási nap délutánján hívták ki a Gubacsi híd lábához az újságírókat, ahol mindjárt ízelítőt is kaptunk a film hangulatából: egy tarka, tengeri állatos graffitivel díszített csónakház előtt vagy ötvenen perdültek táncra Máté Péter Zene nélkül mit érek én-jének taktusaira.

A Pappa pia stábja a forgatáson Fotó: Mudra László - Origo

Az örökzöldet a film főszereplője, Szabó Kimmel Tamás adta elő azzal a zenekarával, amely majd a történetben is szerephez jut. Szabó Kimmel egy Tomi nevű srácot fog alakítani, aki külföldön zenélget amolyan világcsavargóként, míg „link” nagyapja (Nagy Feró) haza nem rángatja, és rá nem veszi, hogy közösen alakítsák romkocsmává az ideiglenes otthonául szolgáló csónakházat, amit egy menő diszkó tulajdonosa le akar dózerolni.

A díszlet valóban olyan, mintha a bulinegyedbe tévedtünk volna, szedett-vedett hangulat, sörösdobozokból felfűzött girland, a sarokban egy zenegép. Csupó Gábor rendező, Tőzsér Attila és Kálomista Gábor producerek nem bocsátkoztak részletekbe a történetet illetően – viszont ezt megtette helyettük Nagy Feró, aki elmesélte, hogy karaktere megfelel a vele kapcsolatos összes sztereotípiának. A film elején egy Arany Album nevű öregek otthonában, amolyan „zenészelfekvőben” tengeti mindennapjait, míg aztán meg nem szökik onnan.

Nagy Feró a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

A film kezdetben Zene nélkül munkacímen futott, de a készítők nem akartak lemondani a Mamma mia!-féle áthallásról, így született meg a mostani cím. Egymilliárd forint a film költségvetése, százharmincan szerepelnek benne összesen, a forgatókönyvet pedig Divinyi Réka (Kaméleon, Valami Amerika 2) írta meg egy „ötlethalmazból”, amely aztán még számos rostán keresztülment, mire létrejött a végleges verzió.

A készítők elmondták, hogy vidám, könnyed, nyári szórakoztatásra törekszenek, kedves romantikus történetet akarnak elmesélni rengeteg zenével. Hangsúlyozták, hogy a betétdalok organikusan épülnek a cselekménybe, dramaturgiai szerepük lesz,

a karakterek csakis olyankor fakadnak dalra, amikor szóban már nem tudják kifejezni az érzelmeiket,

és elméletileg a sztori nem csak ürügy lesz egy nagy, magyar slágeres karaokéhoz.

Csupó Gábor a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

A zenei anyag összeállításában Rakonczai Viktor és Kozma Kata zeneszerzők működtek közre. Rakonczai elárulta, hogy a 60-as, 70-es és 80-as évek slágerei képezik majd a soundtrack alapját. Amikor először eljutott hozzá a Divinyi Réka által jegyzett forgatókönyv, már szerepeltek benne konkrét számjavaslatok, végül hosszas közös megbeszélések vezettek a véglegesített számlistáig, amely majd felcsendül a filmben.

Céljuk egyrészt a régi dalok megőrzése, továbbörökítése, másrészt a modern igények szerinti átalakításuk – úgy fogalmaztak,

Rakonczai külön kiemelt és nagy lelkesedéssel ecsetelt egy cirka háromperces medley-t, ami a film csajozós nagyjelenete alatt szól, és amelyben tizenöt-húsz számot gyúrtak egybe úgy, hogy néha különböző dalok sorai csengenek egybe.

Táncosok a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

A színészek közül – Nagy Ferón kívül – Szabó Kimmel az, aki komoly zenés játékfilmes múlttal rendelkezik, hiszen eddigi legnagyobb filmsikerében, a Made in Hungariá-ban Fenyő Miklós bőrébe bújhatott. Mivel azt a filmet máig iszonyúan szereti, eleinte vacillált, kell-e neki még egy musical, nem fog-e bekerülni egy skatulyába, ám a forgatókönyv első verziója meggyőzte róla, hogy más a Pappa pia, be lehet vállalni, és bízik benne, hogy jó lesz a végeredmény.

A Pappa piá-ban lesz egy bandája, és a színész beismerte, hogy a forgatási szünetekben is benne szokott maradni a frontember szerepében, vezéregyéniségként viszi magával a zenés filmek terén kevésbé járatos társait, akik közül sok az első filmes színész. A „zenésztársaival” nagyon hamar megtalálták a közös hangot, beleértve az öccsét játszó Miller Dávidot (a Kossuth-díjas operaénekes Miller Lajos unokája, a neves musicalszínész Miller Zoltán fia), aki Londonból jött haza a film kedvéért, és akit Szabó Kimmel „félméteres kora óta” ismer, így aztán nem esett nehezükre az öcs-báty viszony megteremtése.

Szabó Kimmel Tamás a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

Szabó Kimmelt egyébként a magyar nézők a 2009-es Made in Hungaria óta csupán a színpadon (2008 és 2013 között a Nemzeti Színházban, azóta szabadúszóként), a tévében (a The Voice tehetségkutató műsorvezetőjeként vagy a Társas játék című HBO-sorozatban), esetleg Szász Attila A berni követ-jében láthatták, pedig a musical bemutatásakor úgy tűnt, ő lesz a magyar filmgyártás következő nagy szívtiprója.

A 31 éves színész mégsem érez nyomást a hosszú kihagyás miatt, mivel elképesztően sűrű időszak áll mögötte: tavaly nyáron zsinórban forgatta le Török Ferenc 1945 című történelmi drámáját és a Pacskovszky József rendezte A tökéletes gyilkos-t, idén pedig kis szerepet kapott Mundruczó Kornél Felesleges ember című menekültes filmjében. Emiatt úgy érzi, jó formában vágott neki a Pappa piá-nak, nem kellett visszarázódnia a forgatási körülményekbe.

Ostorházi Bernadett a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

Tomi volt barátnőjét, Marát a frissen felfedezett Ostorházi Bernadett alakítja. Egy ambiciózus, törtető nőt játszik, aki a karrierje miatt elfelejt élni, aztán berobban az életébe őrült, az életet nagykanállal faló húga (akit az X-faktoros Kováts Vera játszik), meg persze a régi szerelme. A színésznő 2014-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsótér Sándor és Zsámbéki Gábor színészosztályában, azóta játszott Székesfehérváron és a Szkéné Színházban, de egy-két rövidfilmet és tévésorozatos vendégszereplést leszámítva ez lesz az első nagy mozis megmérettetése.

Bár prózai színésznek tanult, elmondása szerint alig várta, hogy egyszer majd filmben énekelhessen (a székesfehérvári Vörösmarty Színházban már kipróbálta magát A padlás-ban). Állítólag már a castingon egyértelmű volt, hogy ő a megfelelő ember a szerepre, és amikor arról faggattuk, érez-e bármi nyomást első nagyjátékfilmes főszerepe miatt, úgy fogalmazott, hogy mivel biztonságban érzi magát a színésztársai között, az első forgatási napon sem izgult – bár olyan jelenetet, ahol énekelnie kell, egyelőre nem forgatott.

Kováts Vera a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

Miller Dávidhoz hasonlóan Ostorházi Bernadett is Londonból tért haza a forgatásra: tavaly költözött ki a brit fővárosba, hogy szerencsét próbáljon a nemzetközi filmes színtéren. Az első egy évet még rászánta a berendezkedésre, és éppen akkor feküdt volna neki komolyabban a karrierépítésnek, amikor megkeresték a Pappa piá-tól, hogy küldjön magáról hanganyagot.

Azt is elmesélte, hogy egy japán étteremben a pult alatt bujkálva fogadta a hívást. Arra a kérdésre, hogy kétlaki életet tervez-e kialakítani, azt felelte, a forgatás végeztével mindenképpen visszamegy Angliába, de nyitott minden lehetőségre.

Szabó Simon, Tolnai Klári, Dobó Kata és Reviczky Gábor a Pappa pia forgatásán Fotó: Mudra László - Origo

A Pappa piá-ban további szerepekben láthatjuk még Stohl Andrást, aki egy dörzsölt gengsztert, a csónakházprojekt kerékkötőjét, egyben Mara főnökét fogja játszani, Reviczky Gábor a hajléktalan „csavargó” szerepében tűnik fel, Dobó Kata titkárnőt alakít, Zsurzs Kati büfésként osztogatja a sört, illetve Szabó Simon, Molnár Piroska és Mózes András egészíti ki a színészgárdát.

A film a tervek szerint valamikor a jövő év folyamán kerül a mozikba.