Iszonyatosan erős előzetessel mutatkozott be a Moonlight című dráma, amely egy afroamerikai fiú felnövését dokumentálja. Tegnap még a létezéséről sem tudtam ennek a filmnek, most pedig - több szaklappal egyetemben - én is azon a véleményen vagyok, hogy az ősz egyik legmegrázóbb érzelmi utazása várhat ránk.

A floridai hőségtől valósággal gyöngyöző, súlyos, kékes árnyalatú képeken keresztül bontakozik ki a saját szexualitásával birkózó Chiron (Trevante Rhodes) története, élete három meghatározó szakaszát meséli el a film. Láthatjuk kiskamaszként, ahogy az iskolatársai bántalmazzák, később, ahogy felfedezi a szerelem érzését, legvégül pedig huszonéves felnőttként, ahogy visszatér Miamiba, és felkeresi azt a fiút, akibe sok-sok éve belezúgott.

MoonlightForrás: A24

A Moonlight nagyszerűségére utal, hogy a forgalmazott filmjeit kiváló érzéssel összeválogató A24 karolta fel a produkciót. Tavaly ők terjesztették Amerikában az Ex Machiná-t, a Slow West-et és a The End of the Tour-t is, és úgy néz ki, hogy idén is náluk landoltak a legjobb függetlenfilmek. The Witch, a Green Room, A homár, az American Honey vagy a Swiss Army Man után a Moonlight-tal növelhetik tovább a presztízsüket. Barry Jenkins filmjében annyira megbízott az A24, hogy a cég nem csupán a forgalmazást vállalta magára, hanem a négy éves történetük során először, a gyártást is ők finanszírozták.

Magyarországra is elkélne egy ilyen palettából dolgozó forgalmazó, és akkor a fentebb felsorolt filmek mind eljuthatnának a hazai mozikba. A Moonlight világpremierje a szeptember 8-án kezdődő torontói fesztiválon lesz, majd október 21-től vetítik az amerikai mozikban. 

Moziplakát a Moonlight című filmhezForrás: A24